buitenland

Hongaarse grens blijft dicht totdat migranten het opgeven

15 september 2015Leestijd: 3 minuten

Hongarije houdt de grensposten rond het Servische plaatsje Horgos net zolang dicht, totdat de duizenden gestrande migranten eieren voor hun geld kiezen. De Hongaren zijn onvermurwbaar tegenover de protesterende reizigers.

‘Dit gaat net zolang duren, totdat ze het opgeven,’ zegt Erno Simon van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR tegen elsevier.nl.

Merkel

Nu Hongarije de grens rond middernacht definitief heeft dichtgegooid, is de snelweg A1 bij de grenspost volgelopen met migranten die de boot net hebben gemist.

‘Open the door,’ schreeuwen ze in koor. ‘Merkel, Merkel!’. Maar de protesten zijn tegen dovemansoren gericht. Met strakke gezichten kijken de Hongaarse politieagenten vanaf ‘hun zijde’ naar de protesterende migranten.

‘Die protesten hebben geen zin, Hongarije gaat de grens echt niet open gooien,’ zegt Simon. ‘De snelweg zal net zo lang gesloten blijven totdat ze het opgeven.’

Geen opties

Maar aan opgeven denken de migranten niet. ‘Wij blijven hier totdat we er door mogen,’ zegt de Syrische Hannah. ‘Anderen gaan naar Kroatië, maar dat kunnen wij niet meer betalen. Ik heb alleen nog wat goud bij me, maar aan wie kan ik dat hier verkopen?’

Een stukje verder langs de grens zijn containers geplaatst waar migranten asiel in Hongarije mogen aanvragen. Af en toe gaat er een deurtje open en dan mag één iemand naar binnen. ‘Hongarije verwerkt zo ongeveer 100 asielaanvragen per dag,’ legt Simon door het hek vanaf Hongaarse kant uit. ‘De eerste asielaanvragen werden vandaag al afgewezen. Hongarije vindt dat de vluchtelingen asiel moeten aanvragen in Servië omdat dat een veilig land is om in te wonen.’

Duitsland

Maar Servië staat bij niemand op het lijstje. Allemaal willen ze naar Duitsland, maar hoe kunnen ze daar nu nog komen? Afgelopen nacht knipten sommigen een gat in het hek vlakbij het plaatsje Röszke.

Het groepje werd in de kraag gevat en afgevoerd door de politie. Door een nieuwe wet die sinds dinsdag van kracht is, kunnen irreguliere migranten een gevangenisstraf krijgen die oploopt tot vijf jaar.

Kamperen op de snelweg

Voor migranten die dat niet willen riskeren, maar ook geen geld of puf meer hebben om door te reizen, zit er dus niets anders op dan hopen dat de situatie gaat veranderen.

Waar veel reizende migranten de afgelopen week een opgewekte indruk maakten, slaat de sfeer nu om. Sommigen houden elkaar bezig door te klappen en te zingen, maar anderen zijn ronduit kwaad. ‘Wat een rotsituatie, Hongarije is belachelijk,’ moppert een Indiër.

Sommigen kijken over de schouders, maar de grens met Servië zijn ze al overgestoken. Daar komen ze misschien niet meer. Nu de avond is gevallen, zit er voor de meesten niet veel anders dan de nacht in de tentjes door te brengen die door vrijwilligers zijn uitgedeeld. ‘Het enige wat we kunnen doen is tot god bidden,’ zegt Hannah. ‘Inshallah, laten we hopen dat het morgen anders is.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.