buitenland

IS: orgaanroof om leven van moslim te redden toegestaan

25 december 2015Leestijd: 2 minuten

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft besloten dat menselijke orgaanroof bij levende gevangenen is toegestaan, als daarmee het leven van een moslim gered kan worden. Dat hebben Amerikaanse commando’s ontdekt na een inval in Syrië.

Persbureau Reuters heeft een document in handen gekregen over de inval van de Amerikanen. Bij die inval troffen de commando’s een religieuze beschikking aan waarin staat beschreven dat het wegnemen van organen bij levende gevangenen is toegestaan, om het leven van een moslim te redden. Dat de orgaanroof fatale gevolgen voor de gevangenen kan hebben, is niet belangrijk voor de extremisten.

Fatwa

De verordening is niet eerder bekend gemaakt en ging vanaf 31 januari 2015 van kracht voor IS. Het document is opgesteld in de vorm van een fatwa en de besluiten zijn genomen door de religieuze commissie van de terreurgroep.
Het document wordt door IS omschreven als een ‘juridisch advies’. Volgens de terreurgroep is de religieuze beschikking gebaseerd op een strenge interpretatie van de islam.

Inval

De Amerikaanse functionarissen zeggen het document in handen te hebben gekregen na een inval van speciale eenheden in het huis van commandant Abu Sayyaf. Bij die inval zouden de commando’s aan veel nieuwe informatie zijn gekomen.

Irak beschuldigde IS er eerder van te handelen in menselijke organen voor eigen gewin. Het document biedt echter geen bewijs dat de extremisten zich al bezighouden met orgaanroof, maar het wordt wel toegestaan door IS.

De Irakese ambassadeur van de Verenigde Naties, Mohammed Alhakim, zegt dat hij de orgaanhandel van de extremisten onder de aandacht van de Veiligheidsraad zal brengen naar aanleiding van het document.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.