Twee terroristen reisden via Griekenland

20 november 2015Leestijd: 8 minuten
'AFP'

De Franse openbare aanklager heeft gezegd dat twee terroristen die zichzelf opbliezen in Parijs via Griekenland hebben gereisd. Onderzoekers hebben dat op basis van vingerafdrukken geconcludeerd. De extremisten deden zich voor als vluchteling.

Dit liveblog is nu gesloten. Lees de gebeurtenissen van vrijdag 20 november terug.

23.19 – In het onderzoek naar de daders van de aanslagen in Parijs, hebben de Belgische autoriteiten een persoon als verdachte aangemerkt. Hij is opgepakt bij een huiszoeking en wordt verdacht van deelname aan de terroristische aanslagen.

22.25 – De Franse regering denkt dat Mokhtar Belmohktar ‘het brein’ is achter de gijzeling in Mali van vrijdag. Belmohktar zou de bloedige terroristische aanval – er kwamen minstens 27 mensen om – georganiseerd hebben. Dat zij de Franse minister Jean-Yves le Drian van Defensie tegen televisiezender TF1.

22.15 – De legeractie in het hotel in de Malinese hoofdstad Bamako is voorbij, meldt het Witte Huis aan persbureau Reuters. Speciale eenheden waren bezig aan een operatie tegen de daders van een langdurende gijzeling. Twee van hen zijn omgekomen, maar het is nog onduidelijk of dat het definitieve aantal is.

20.14 – In Mali zijn speciale eenheden nog steeds bezig aan een operatie in het hotel waar vrijdagmiddag een gijzeling was. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zegt dat twee van de terroristen zijn gedood.

20.00 – Twee terroristen die zichzelf vorige week opbliezen bij het Stade de France in Parijs zijn in Griekenland geweest. Griekse autoriteiten hebben vingerafdrukken afgenomen van de zelfmoordterroristen. De twee deden zich voor als vluchtelingen op het eiland Lesbos. Dat heeft de Franse openbare aanklager tegen persbureau Reuters gezegd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

19.39 – Belgische autoriteiten hebben nieuwe informatie over de gezochte terreurverdachte Salah Abdelslam, schrijft The Financial Times. De Belgische minister Alexander de Croo van Ontwikkelingssamenwerking zegt dat de informatie over Abdelslam niet openbaar kan worden gemaakt in dit stadium.

18.57 – Het broertje van de omgekomen terrorist Abdelhamid Abaaoud is vorige maand gearresteerd en vastgezet in Marokko. Zijn naam is Yassine Abaaoud. De reden van de arrestatie is onbekend, schrijft persbureau Reuters.

18.35 – De Franse president François Hollande heeft de koning van Marokko bedankt voor de ‘effectieve hulp‘ bij de antiterreuracties na de aanslagen in Parijs van vorige week vrijdag. De Marokkaanse inlichtingendiensten hadden de Franse collega’s op het juiste spoor gezet door ze te wijzen op de aanwezigheid van de nicht van Abdelhamid Abaaoud in Saint-Denis.

18.18 – Hasna Ait Boulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud, heeft zichzelf niet opgeblazen bij de antiterreuractie woensdag. Een bron binnen de politie vertelt aan het Franse persbureau AFP dat de zelfmoordterrorist een man was. Naast Boulahcen kwamen er nog twee terroristen om bij de politieactie: Abaaoud en een man die nog niet geïdentificeerd is.

17.46 – De Franse inlichtingendiensten zijn voor de antiterreuractie in de Franse stad Saint-Denis getipt door de Marokkaanse inlichtingendiensten, meldt radiostation France Info. De Marokkaanse inlichtingendiensten hadden gewezen op de nicht van de omgekomen terrorist Abdelhamid Abaaoud.

De Fransen hebben vanaf dat moment Hasna Ait Boulahacen afgeluisterd. Uit de gesprekken kwam naar voren dat ze bij de schuilplaats in Saint-Denis moesten zijn. Boulahcen kwam om bij de antiterreuractie.

16.39 – De Franse premier Manuel Valls zegt dat het officiële dodental van de aanslagen in Parijs inmiddels op 130 staat. Dat schrijft de Franse krant Le Monde.

15.51 – In Zweden is nog steeds sprake van terreurdreiging. Donderdag pakten Zweedse autoriteiten een 22-jarige terreurverdachte op, omdat hij wordt verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen in Stockholm. Vrijdag wordt de verdachte gehoord. Vanwege de dreigende situatie zijn de synagoges in het Scandinavische land gesloten.

15.11 – De twee mannen die Salah Abdeslam vrijdagnacht ophaalden uit Parijs en naar Brussel reden, blijven voorlopig vastzitten. Mohammed Amri (27) en Hamza Attouh (21) hebben bekend Abdeslam te hebben vervoerd, maar houden stug vol niets te hebben geweten van de aanslagen in Parijs. Volgens hun advocaat ‘stond de radio niet aan waardoor ze geen weet hadden van de aanslagen’. Abdeslam is nog altijd op de vlucht.

14.22 – In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de Frans politie opnieuw bij 187 woningen een inval gedaan. De afgelopen vijf dagen heeft de Franse politie in totaal 793 huiszoekingen uitgevoerd, meldt de Franse aanklager. Negentig mensen werden in hechtenis genomen. Er werden 174 wapens in beslag genomen.

13.58 – De voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam zou zich hebben vermomd om niet te worden herkend, meldt Het Laatste Nieuws. Hij zou ook een nieuwe naam gebruiken: Yassine Baghli. De Franse politie verspreidt nu een foto waarop Abdeslam te zien is met een pruik en een bril.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

13.46 – De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hebben vrijdagmiddag besloten per direct de paspoortcontroles bij de Europese buitengrenzen te verscherpen om jihadisten tegen te houden. Lees meer>

13.20 – In België is een 15-jarige jongen die naar Syrië wil voor de derde keer vrijgelaten. De jongen werd donderdag gearresteerd bij huiszoekingen in Brussel en Molenbeek. De jongen werd eerder al opgepakt in Bulgarije, toen hij onderweg was naar Turkije. De aanklager wilde dat de jongen in een instelling wordt geplaatst, maar daar ging de rechter niet in mee. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zegt dat de beslissing van de rechter ‘vragen oproept, zeker in deze omstandigheden’, meldt de Belgische website Knack.

13.18 – Ook het verdachte pakketje in Zwolle is ‘loos alarm’. Na de vondst werd vrijdag in Zwolle het gebouw van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ontruimd. ‘Het was een pakket papieren, dat op een ongebruikelijke plaats in het gebouw bleek te zijn neergezet,’ aldus een politiewoordvoerder.

12.59 – Behalve een kleine hoeveelheid drugs zijn er geen verdachte spullen gevonden in de Belgische witte Mercedes die donderdagavond in Rotterdam werd aangetroffen. Dat heeft de politie vrijdag gemeld. De drie inzittenden van de auto, drie Belgen van 20, 22 en 23 jaar, zitten nog vast. De advocaat van een van de verdachten zegt dat de mannen in Rotterdam waren om wiet te kopen. De Mercedes zou eigendom zijn van de moeder van een van de verdachten.

12.54 – Een cameraploeg van EenVandaag is met stenen bekogeld door een groep jongeren toen ze in het Belgische Molenbeek een reportage wilden opnemen. ‘Vuistgrote stenen die rakelings langs onze hoofden suisden en met een klap op straat, tegen een muur, op onze auto belandden,’ schrijven de drie journalisten.

12.22 – Het gebouw van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Zwolle is vrijdag ontruimd na de vondst van een verdacht pakket. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt de zaak, meldt de politie. Een deel van de omgeving is afgezet. Ook het station Haarlem werd vrijdag deels ontruimd, maar het pakketje dat daar werd gevonden was geen explosief.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

12.02 – Op bevel van het Belgische federale crisiscentrum is de Grote Markt in Brussel vrijdagochtend ontruimd. De politie zette honden in om te zoeken naar explosieven. Even na het middaguur werd het plein weer vrijgegeven.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

11.25 – Gewapende mannen hebben vrijdag een groot hotel in de Malinese hoofdstad Bamako aangevallen. Lees meer in ons liveblog over Mali>

10.33 – In het door de Franse politie bestormde appartement in Saint Denis is een derde lichaam aangetroffen. Het gaat om een nog niet geïdentificeerde vrouw. Bij de politieactie kwamen ook Abdelhamid Abaaoud en zijn nicht om het leven.

9.15 – Ook in de Italiaanse hoofdstad Rome heerst door de terreurdreiging een gespannen sfeer, blijkt uit onderstaande tweet.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

9.13 – De witte Mercedes met Belgisch kenteken die donderdagavond door de politie is doorzicht, heeft een link met de Brusselse gemeente Molenbeek. In de auto lagen papieren waaruit blijkt dat een 23-jarige man uit Molenbeek is opgepakt in Zeeland, meldt het AD. Het is niet duidelijk waarom de man is vastgezet.

9.10 – De Belgische extremist Abdelhamid Abaaoud was op de avond van vrijdag 13 november in Parijs en heeft mogelijk deelgenomen aan de terroristische aanslagen. Franse media berichtten vrijdag dat hij op beelden van bewakingscamera’s te zien is, toen hij om 22.14 uur het metrostation Croix de Chavaux binnenliep in Montreuil, aan de oostrand van Parijs.

Het metrostation is 250 meter van de plek waar de auto is gevonden waarmee terroristen een halfuur eerder dood en verderf zaaiden op terrassen in de Franse hoofdstad.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

9.08 – Drie scholen in Antwerpen zijn vrijdagmorgen gebeld en met bommen bedreigd. De drie bommeldingen leiden mogelijk tot de ontruiming van de getroffen onderwijsinstellingen, meldde het persbureau Belga.

9.01 – De Amerikaanse inlichtingendiensten hadden ten minste vier extremisten die betrokken zijn bij de aanslagen in Parijs al in het vizier. Ze waren opgenomen in een centrale database voor terrorismebestrijding. Dat hebben Amerikaanse ambtenaren donderdag gezegd.

Daarnaast stond ten minste een extremist op een zogenoemde ‘no fly list’, aldus de ambtenaren. De namen van de daders van de aanslagen bevonden zich in de database Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE), een lijst met potentiële terreurverdachten. Hun namen belandden daar nadat Europese autoriteiten informatie hadden gedeeld met de Verenigde Staten. Welke vier extremisten op de lijst staan, is niet bekendgemaakt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

8.59 – De Belgische politie zoekt een verdwenen familielid van de jonge vrouw Hasna Ait Boulahcen die zich naar het zich laat aanzien woensdagmorgen in Saint-Denis heeft opgeblazen. Het gaat om een man uit Maasmechelen die plotseling spoorloos met zijn auto is verdwenen.

De krant Het Belang van Limburg meldde vrijdag dat de politie vreest dat de man met wraakplannen rondloopt en verhaal wil gaan halen bij mensen die hij medeverantwoordelijk houdt voor de dood van de 26-jarige vrouw.

Ait Boulahcen zou zich met een bomgordel hebben opgeblazen in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis toen de politie daar een inval deed

8.54 – Turkije zet een Griekse moslim uit die ervan verdacht wordt banden te hebben met jihadistische bewegingen. De man uit Komotini werd woensdag gearresteerd omdat hij via Turkije vermoedelijk naar Syrië wilde gaan. De man had eerder al op zijn Facebook-profiel bewondering geuit voor de aanslagen in Parijs. De man is overgebracht naar Alexandroupoli waar hij wordt ondervraagd.

8.36 – De Belgische auto die donderdagavond in het centrum van Rotterdam werd doorzocht, stond in het kentekenregistratiesysteem van de politie geregistreerd met de melding ‘mogelijk vuurwapengevaarlijk’. Dat meldt de NOS. De politie heeft de auto doorzocht. Ooggetuigen melden dat in de auto een proces-verbaal, iets wat leek op een Turks visum en buitenlands geld werd gevonden. Het gerucht ging dat de mannen afkomstig waren uit de Brusselse gemeente Molenbeek. De politie heeft dat niet bevestigd. Ook is nog niet bekend of de drie aangehouden verdachten nog vastzitten.

8.01 – De politie heeft donderdagavond een ‘verdachte Belgische auto’ in Rotterdam aangetroffen, in de buurt van een restaurant waar burgemeester Ahmed Aboutaleb op dat moment was. Een arrestatieteam pakte de drie Belgische inzittenden op.

7.15 – Het wordt steeds meer duidelijk dat Hannover dinsdagavond is ontsnapt aan een grote terreuraanslag. Een terreurcel plande in totaal vijf bomaanslagen in de Duitse stad.

6.45 – De Franse politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een inval gedaan in de Sunna moskee in de Bretonse havenstad Brest. Dat melden Franse media.

Het is nog onduidelijk waartegen de actie precies gericht was. De politie-actie is rond 06.00 uur weer afgerond.