Dit weten we over de klopjacht op Abdelhamid Abaaoud in Saint-Denis

19 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Franse agenten voerden woensdag een grootschalige politieactie uit in Saint-Denis in de jacht op Abdelhamid Abaaoud. De inval duurde liefst zeven uur en de politie heeft ruim vijfduizend kogels afgevuurd. Wat is er inmiddels bekend?

  • De inval begon woensdagochtend omstreeks half vijf. De actie stond in het teken van het vinden van de Belgische terreurverdachte Abaaoud. Hij wordt gezien als het brein dat de aanslagen in Parijs zou hebben gecoördineerd.
  • Commando’s en agenten omsingelden appartement Rue de Corbillon. In dat appartement bevond zich een groep terreurverdachten die op het punt stond terroristische aanslagen te plegen in het zakelijke district van Parijs, La Défense.
  • Toen de commando’s wisten binnen te dringen in het appartement, werden ze direct onder vuur genomen. Het vuurgevecht duurde een uur en er zijn vijfduizend kogels afgeschoten.
  • De politie heeft volgens persbureau AP zeven terreurverdachten gearresteerd, maar Salah Abdeslam en Abaaoud zaten daar niet tussen. Tenminste twee verdachten zijn omgekomen bij de antiterreuractie, maar in de enorme ravage in het appartement – er is een complete verdieping ingestort – kunnen nog lichamen worden gevonden.
  • Volgens Franse media is de nicht van Abdelhamid Abaaoud omgekomen bij de inval. Zij zou zich zelf hebben opblazen. De politie hield haar al enige tijd in de gaten, omdat ze Abaaoud zou hebben geholpen met onderduiken.
  • George Salinas, chef van het Franse arrestatieteam, sluit niet uit dat er nog een derde lichaam wordt gevonden onder het puin. Dat zegt hij woensdag tegen de Franse zender Europa 1.
  • Salinas zegt dat het lastig is om de lichamen te identificeren. Daardoor is het nog onduidelijk of doelwit Abaaoud is omgekomen. Ook de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken zei tegen radiozender France Info dat de lichamen lastig te identificeren zijn, omdat ze volledig verwoest zijn door de explosies.
  • Fabius was bijzonder kritisch toen hij werd geconfronteerd met de speculaties over de aanwezigheid van Abaaoud in Frankrijk. ‘Als Abaaoud vanuit Syrië naar Frankrijk kan komen, dan laat dat de gebreken in het hele Europese systeem zien.’
  • Franse justitie zei enkele uren na de antiterreuractie dat er terroristische aanslagen op La Défence zijn voorkomen.