Tusk wil er alles aan doen om Schengen overeind te houden

03 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Donald Tusk wil dat de Europese Unie ervoor zorgt dat de Schengenzone intact blijft. Maar dat kan alleen met een goed beheer van de EU-buitengrenzen.

Dat schrijft de voorzitter van de Europese Raad dinsdag in een ‘uitnodigingsbrief‘ aan de 28 EU-leiders. Zij houden op 11 en 12 november besprekingen met Afrikaanse leiders op Malta over beheersing van de niet-aflatende migratiestroom.

Onzichtbaar

Volgens de Pool, die onlangs nog het verwijt kreeg onzichtbaar te zijn in de migratiecrisis, is situatie nog altijd zeer ernstig, nu de stroom in oktober een record bereikte van 218.000 mensen die in bootjes de Middellandse Zee overstaken.

Geconfronteerd met een dergelijke migranteninflux hebben een aantal EU-lidstaten verschillende maatregelen doorgevoerd aan de binnengrenzen van Schengen. Duitsland bijvoorbeeld voerde weer grenscontroles in. ‘Zoals ik al eerder waarschuwde, is de enige manier om Schengen niet te ontmantelen een goed beheer van de buitengrenzen van de EU te garanderen,’ aldus Tusk.

Hek

Daarbij moet worden gedacht aan afdoende bewaking van de uitgestrekte kustlijn van Griekenland, maar ook aan een land als Hongarije – dat de daad al bij het woord voegde. Premier Viktor Orbán ziet zichzelf namelijk als hoeder van de buitengrens, en wil de Europese Unie beschermen. Hij bouwde een hek aan de grens met Servië (geen EU-lidstaat) en Kroatië (wel EU, geen Schengen).

‘Als we het ergste willen vermijden, moeten we onze acties versnellen, gaat Tusk verder in zijn brief.. Hij wil tijdens de informele top nagaan in welke mate eerdere afspraken al zijn uitgevoerd. Tusk noemt daarbij onder meer de herverdeling van migranten over Europa, de plannen voor ‘hotspots’ aan de buitengrenzen en de deal die werd gesloten met Turkije. Die afspraken moeten uiteindelijk leiden tot een forse inperking van de migrantenstroom.