buitenland

Timmermans vreest voor uiteenvallen Europese Unie

09 november 2015Leestijd: 2 minuten

De samenwerking tussen de verschillende EU-landen is momenteel dermate slecht, dat Frans Timmermans vreest dat de Europese Unie uiteen zal vallen.

Dat zei Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, tijdens de Huis van Europalezing in Amsterdam. ‘Ik wil daar niet te optimistisch over doen, want dat ben ik gewoon niet. Dit is voor het eerst in mijn bewuste beleving van de Europese samenwerking dat ik denk: het zou weleens echt kunnen stranden.’

Gebrek aan vertrouwen

Timmermans, die deze week een jaar in Brussel aan de slag is, constateert dat er een ‘totaal gebrek’ aan vertrouwen is tussen de lidstaten. ‘We zoeken meer de confrontatie dan dat we met elkaar proberen samen te werken.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Timmermans roept daarom op vast te houden aan Europese verdragen. Tegelijkertijd moeten de overeenkomsten die bestaan binnen de Europese Unie worden benadrukt.

Migranten

Het grote aantal migranten dat naar Europa komt, noemt Timmermans een van de zaken ‘die ons als samenleving in het hart raken’. De lidstaten moeten met elkaar een oplossing zoeken voor de migrantencrisis, ‘maar een oplossing vraagt een minimum aan onderling vertrouwen.’ Vooral populistisch rechts probeert daarbij steeds een vals beeld op te roepen, aldus Timmermans.

Als het aan de PvdA-politicus ligt wordt Turkije in elk geval bij die oplossing betrokken. ‘Vanuit ons eigen belang is het buitengewoon onverstandig om Turkije op te geven.’ Zonder de Turken, vreest Timmermans, ‘kunnen we het vluchtelingenprobleem nooit onder controle krijgen.’

Onlangs sprak de EU met Erdogan af dat de Turken meer migranten zullen opnemen, in ruil voor financiële steun en het heropenen van onderhandelingen over EU-lidmaatschap.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.