Syrische oppositie ziet Russisch vredesplan niet zitten

11 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Het nieuwe vredesplan van Rusland voor Syrië wordt lauw ontvangen. Vooral de Syrische oppositie uitte weerstand tegen het plan, dat dinsdag uitlekte.

De Syrische rebellen vinden dat het plan nog altijd te veel door laat schemeren dat de Russen de Syrische president Bashar al-Assad aan de macht willen houden, en dat afwijkende meningen de kop worden ingedrukt, meldt persbureau Reuters.

Acceptabel

Het document van het Kremlin lekte dinsdag uit en toonde dat Moskou constitutionele hervormingen wil doorvoeren, waarna de Syrische bevolking een nieuwe president kan kiezen. Het moet maximaal 18 maanden duren voordat de hervormingen zijn doorgevoerd.

De vorming van een nieuw politiek systeem in Syrië zou moeten gebeuren zonder dat Assad daar de leiding over heeft. Degene die dan wel aan het hoofd staat moet acceptabel zijn voor alle (met elkaar vechtende) partijen, uiteraard met uitzondering van terreurgroepen als Islamitische Staat (IS).

De nieuwe grondwet moet worden opgesteld door de regering en oppositiekrachten. Daarna is het volgens de Russen ‘niet uitgesloten’ dat Assad alsnog deelneemt aan de verkiezingen. En dat is het onderdeel van het plan dat de oppositie tegen de borst stuit. Volgens hen is het onmogelijk eerlijke verkiezingen te houden en vrede te bewaken, als het regime van Assad nog altijd op de loer ligt.

Vorm

‘De Syrische burgers hebben de dictatuur van Assad nooit geaccepteerd, en ze zullen deze ook niet accepteren als hij in een andere vorm wordt gegoten of wordt geherformuleerd,’ zei  een woordvoerder van de Syrische Nationale Coalitie. ‘Hoe kunnen de verkiezingen eerlijk verlopen, als de burgers in Syrië vrezen voor reprimandes van de veiligheidsdiensten van Assad?,’ vraagt hij zich af.

Volgens de Syrische oppositie zou het ‘rampzalig’ zijn als dit plan wordt geaccepteerd door andere landen tijdens het internationale vredesoverleg dat later deze week in Wenen wordt gevoerd. Elk plan moet in samenspraak met de Syrische bevolking worden opgesteld, en niet van buitenaf worden opgelegd, vindt de oppositie.

Betrokkenheid van Assad bij de verkiezingen zal waarschijnlijk door andere landen worden geblokkeerd: onder meer de Verenigde Staten, Turkije en enkele Golfstaten hebben aangegeven het vertrek van Assad als harde voorwaarde te zien voor vrede in Syrië.