Russische Airbus waarschijnlijk opgeblazen door IS

04 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Wat veroorzaakte de crash van de Russische Airbus A321, afgelopen zaterdag in de Sinaï-woestijn? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het toestel is neergestort door toedoen van een explosief.

Het is ‘zeer waarschijnlijk’ dat er een bom aan boord was van de Airbus van de Russische vliegmaatschappij Metrojet, meldt nieuwszender CNN woensdag op basis van bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendienst.

Wraakactie?

Wie de bom dan zou hebben geplaatst, is onduidelijk, maar er wordt gedacht aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS), waarvan de lokale tak ook in Egypte actief is.

Een groep die zich in de Sinaï tot IS rekent, claimde eerder al verantwoordelijk te zijn voor de crash, waarbij alle 224 inzittenden het leven lieten. Het zou een wraakactie zijn geweest voor de Russische luchtaanvallen in Syrië.

Ontploffing

Eerder op de avond klonken ook al dit soort geluiden uit Groot-Brittannië. Medewerkers van de Britse premier David Cameron lieten weten dat de oorzaak van de crash weliswaar nog onbekend is, maar dat naarmate er meer informatie komt, het aannemelijker lijkt dat het toestel is verwoest door een explosief.

Ook bronnen betrokken bij het onderzoek in Egypte zeiden vandaag dat een ontploffing in het toestel steeds meer aannemelijk lijkt. Om wat voor ontploffing het zou gaan, is niet vermeld. De vluchten van de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh naar Groot-Brittannië zijn woensdagavond opgeschort. Britse experts onderzoeken intussen de veiligheidssituatie op het vliegveld.

Het vliegtuig vertrok vanuit Sharm al-Sheikh naar Sint Petersburg, toen het bij het opstijgen plotseling van de radar verdween.

Reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft intussen zijn reisadvies voor Egypte woensdagavond aangepast.

Vliegreizen van waar dan ook naar Sharm al-Sheikh worden tot nader order afgeraden.

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen tot zondag niet van en naar de Egyptische badplaats. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï.