Rapport: migranten kosten Duitsland in 2015 20 miljard euro

11 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Volgens een raming van het Ifo Instituut voor Economisch Onderzoek kost de migrantenstroom de Duitse overheid veel meer geld dan eerder verwacht. Ook waarschuwen de economen dat veel migranten laagopgeleid zijn en per saldo weinig zullen toevoegen aan de Duitse economie.

Het gerenommeerde instituut verbonden aan de Universiteit van München berekende de kosten om 1,1 miljoen mensen op te vangen, het officiële aantal migranten dat wordt verwacht door Duitsland, en kwam uit op een ‘basisbedrag’ van 21,1 miljard euro. ‘Dat omvat huisvesting, voeding, kinderopvang, Duitse taalcursussen en trainingen,’ zegt Ifo-econoom Gabriel Felbermayr tegen de Duitse krant Die Welt.

Die uitgaven gaan alleen over 2015 en volgens het instituut zullen de kosten de komende tijd enkel oplopen. Als de aankomende jaren 200.000 migranten per jaar Duitsland binnenkomen, zal de staat elk jaar tien miljard euro moeten bijleggen.

Laagopgeleid

Het Ifo gaat bij de berekeningen ervan uit dat de nieuwe migranten ongeveer hetzelfde profiel hebben als allochtonen die al in Duitsland wonen. Dat betekent dat ze lager opgeleid zijn dan de gemiddelde Duitser en vaker gebruikmaken van sociale uitkeringen.

Op basis van gesprekken met demografische experts en cijfers van UNESCO komt het instituut tot de verwachting dat minder dan tien procent van de asielzoekers een universitair diploma heeft, en dat meer dan 30 procent alleen op de lagere school heeft gezeten.

Ook zou eenvijfde analfabeet zijn. ‘Hoe moeten die mensen allemaal worden opgeleid? Daar hebben we helemaal geen plek voor,’ schrijven de economen in het rapport.

Stimuleren van groei

Het Ifo verwerpt de claim dat het grote aantal migranten de Duitse economie op den duur zal stimuleren. Hoewel de economie over het geheel genomen inderdaad zal groeien door de bevolkingstoename, zal de economie per hoofd van bevolking juist krimpen, meldt het rapport.

Het instituut komt met een aantal aanbevelingen om het economische effect van migranten te versterken. Als migranten worden toegestaan direct aan de slag te gaan en als het minimumloon wordt afgeschaft, worden migranten veel sneller opgenomen door de arbeidsmarkt, aldus het Ifo.