Rampvlucht: nieuwe vraagtekens na lezing vliegmaatschappij

02 november 2015Leestijd: 2 minuten

Er doen tegenstrijdige theorieën de ronde over waarom een Russisch passagiersvliegtuig zaterdag neerstortte boven Egypte. De Russische luchtvaartmaatschappij Kogalimavia bezweert dat de staat van het vliegtuig niets met de crash te maken heeft, en dat ‘krachten van buitenaf’ de enige reden kunnen zijn.

Dat zegt de adjunct-directeur Alexander Smirnov tegen het Russische persbureau Sputnik. Het achttien jaar oude vliegtuig zou in goede staat zijn geweest. Een technisch mankement is uitgesloten, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Geen noodsignaal

Het personeel van de Airbus A-321 verloor 23 minuten na vertrek opeens ‘volkomen de controle over het vliegtuig’, dat onderweg was van het Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh naar Sint-Petersburg. Piloten zonden geen noodsignaal uit toen het toestel een vrije val maakte. Het vliegtuig brak in de lucht al uiteen.

Volgens de adjunct-directeur van Kogalimavia duidt dat erop dat het vliegtuig door ‘krachten van buitenaf’ is geraakt. ‘Een vliegtuig valt niet zomaar in de lucht uit elkaar. De enige logische uitleg is dat er een bepaalde actie van buiten heeft plaatsgevonden.’

Tegenstrijdig

De lezing van de luchtvaartmaatschappij staat haaks op de uitspraken die onderzoekers van de Egyptische overheid maandag deden. Zij verwerpen de mogelijkheid dat het vliegtuig door een terroristische aanslag is gecrasht, vooral omdat het vliegtuig op grote hoogte vloog.

Aanhangers van Islamistische Staat beweerden zondag dat zij het toestel hebben laten neerstorten, maar daar stelden luchtvaartexperts direct grote vraagtekens bij. De Egyptische overheid noemt een technisch mankement waarschijnlijker.

Bij de crash kwamen 224 passagiers om het leven, onder wie vooral Russen. Maandagochtend zijn 144 lichamen teruggevlogen naar Rusland.