Poetin wil nieuwe raketten, maar ‘geen wapenrace met Amerika’

11 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Rusland is van plan nieuwe wapens te ontwikkelen die het Amerikaanse NAVO-raketschild kunnen doorboren. Maar het is niet bedoeling dat er daarmee opnieuw een wapenwedloop komt.

De Russische president Vladimir Poetin is van plan nieuwe wapens te ontwikkelen die het Amerikaanse NAVO-raketschild kunnen doorboren, sprak hij dinsdag tot een groepje legerofficials.
Volgens Poetin beschuldigde de Verenigde Staten ‘militaire superioriteit’ na te streven, en de Russische nucleaire dreiging te willen ‘neutraliseren’. Het antwoord van Moskou: zelf raketten produceren die door elke verdedigingslinie heen kunnen.

Stevige taal

Maar, zegt de Russische leider volgens The Independent woensdag, het is niet de bedoeling dat er ‘een nieuwe wapenwedloop met Amerika’ op gang komt. ‘Het is onze taak om goed te maken wat verloren ging in de jaren negentig’ – toen het Sovjetimperium volledig instortte.

Stevige taal van Poetin, en zeker niet de eerste keer over dit onderwerp: Rusland protesteert al jaren tegen Amerikaanse plannen om een raketschild in Europa neer te zetten.

In de koelkast

De Russen zeggen dat er niets is veranderd in deze plannen, ondanks het feit dat er nu een akkoord met Iran over het atoomprogramma op tafel ligt. De plannen om delen van het raketschild in Europa te plaatsen, kunnen met deze deal de koelkast in, zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov in augustus.

Washington heeft altijd gezegd dat het te bouwen systeem alleen is bedoeld om eventuele aanvallen door Iran en Noord-Korea af te slaan. Het Kremlin gelooft die lezing niet. ‘Verwijzingen naar de dreiging van Iraanse en Noord-Koreaanse atoomwapens hebben slechts als doel gehad om de ware plannen te verbergen,’ aldus Poetin.