NAVO: grotere rol in Zuid-Europa om extremisten af te schrikken

05 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Nadat de NAVO zich het afgelopen jaar vooral heeft gericht op de situatie rond Oekraïne, vreest de alliantie dat bedreigingen vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten te weinig aandacht hebben gekregen. Daarom komt de NAVO met een nieuwe strategie om de zuidelijke grenzen beter te beschermen.

Met de inzet van nieuw aangeschafte bewapende en onbewapende Amerikaanse drones wil de NAVO constant de regio kunnen surveilleren, meldt de Spaanse krant El Pais. De drones worden vanuit Italië aangestuurd. Bovendien kan in geval van nood binnen 48 uur een leger van 5.000 soldaten worden ingezet.

De strategie, die de komende tijd verder wordt uitgewerkt, moet extremisten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten afschrikken. ‘Niemand moet het idee krijgen dat ze iets tegen ons kunnen doen, wat later een miscalculatie blijkt,’ aldus NAVO-generaal Adrian Bradshaw. ‘Uiteindelijk doen we dit om de vrede te behouden.’

Instabiliteit en risico’s

NAVO-baas Jens Stoltenberg benadrukte woensdag dat ‘de instabiliteit en extremisme aan de zuidelijke flanken zich heel dicht bij de grenzen van de NAVO bevinden.’ Stoltenberg verwijst daarmee onder meer naar de opkomst van Islamitische Staat in Libië, de voortdurende Syrische burgeroorlog en de aanwezigheid van Al Qaida in Mali.

De opmerkingen van de NAVO-leiders komen aan het einde van een van de grootste militaire oefeningen in jaren. 36.000 soldaten uit 28 landen trokken naar Spanje, Italië en Portugal om daar hun militaire kracht te tonen.

Amerika

Ook de Amerikanen hebben plannen om hun rol in het Middellandse zeegebied te vergroten. Deze week zei admiraal John Richardson tegen de Britse krant Financial Times dat de Amerikaanse marine serieus overweegt meer schepen en onderzeeërs naar het gebied te sturen.

Zo moet de Russische expansie in het gebied worden tegengehouden, aldus de admiraal. ‘De Russische marine is in de afgelopen 20 jaar niet zo actief geweest.’ Onlangs breidde de Russische marine een legerbasis in de Syrische stad Latakia sterk uit en ook in het Oekraïense Sebastopol heeft de Russische marine een basis.