Migratie vanuit Afrika: leiders zijn zeer verdeeld

12 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Europese en Afrikaanse leiders praten donderdag verder over manieren om de migratiestroom vanuit landen in Afrika een halt toe te roepen. De Europese Unie heeft al het een en ander geboden, maar de vraag is of de Afrikaanse leiders dit accepteren.

Op de tweedaagse bijeenkomst in het Maltese Valletta wordt een speciaal Afrika-fonds opgericht waar in totaal 3,6 miljard euro in zit. De Europese Commissie stort 1,8 miljard euro in het fonds en de rest moeten lidstaten ophoesten, maar dat gebeurt maar mondjesmaat.

Beurzen

De bijeenkomst staat vooral in het teken van het vinden van lange termijn oplossingen. Zo moeten er banen worden gecreëerd in Afrikaanse landen. Ook wil de Europese Unie dat Afrikaanse landen uitgeprocedeerde asielzoekers weer terugnemen, iets waar zij nu vaak niet aan meewerken.

Maar Europese lidstaten zijn huiverig over het beschikbaar stellen van een fonds voor Afrikaanse landen, omdat zij vrezen dat het geld niet voor de juiste doeleinden wordt gebruikt.

Behalve het Afrika-fonds is de Europese Unie ook bereid om legale migratie vanuit Afrikaanse landen eenvoudiger te maken en meer beurzen beschikbaar te stellen voor studenten en wetenschappers. De landen zelf maken zich echter nauwelijks druk over migratie naar Europa. De migratie binnen Afrika is momenteel veel groter dan migratie naar de EU.

Woestijnen

Bondskanselier Angela Merkel zegt dat zij een ‘vriendelijke relatie met de Afrikanen’ wil, maar tegelijkertijd moet duidelijk zijn wat de verwachtingen en eisen zijn van Europa, meldt persbureau Reuters.

President Macky Sall van Senegal vindt dat de Unie niet te veel moet aansturen op het terugsturen van Afrikanen, die ‘zeeën en woestijnen’ hebben getrotseerd om in Europa te komen en inmiddels werk hebben. Volgens Sall moet de Unie er vooral voor zorgen dat hun status wordt genormaliseerd.

Turkije

Na afloop van het overleg tussen Europese en Afrikaanse leiders wordt er nog een extra vergadering ingelast met voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad. Daar staat niet migratie vanuit Afrika centraal, maar vanuit Turkije.

Migranten die naar Europa komen, reizen via Turkije. Mogelijk wordt er binnenkort een speciale EU-top georganiseerd in het teken hiervan. ‘Het is in hun en ons belang dat we voor het stelpen van de stroom migranten juist met Turkije afspraken maken,’ zegt premier Mark Rutte (VVD).