Hollande en Cameron: ‘Er is meer nodig om IS te bestrijden’

23 november 2015Leestijd: 2 minuten

De agenda van de Franse president François Hollande is deze week gevuld met gesprekken over één groot front tegen Islamitische Staat (IS). Maandag sprak hij met de Britse premier David Cameron – en dat werd alvast een succes.

De twee leiders zijn het grondig eens. ‘Ik steun de acties die president Hollande onderneemt in Syrië tegen IS, en het is mijn vaste overtuiging dat Groot-Brittannië dat ook moet doen,’ zei Cameron tijdens een gezamenlijke persconferentie in Parijs.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Strategie

Het Verenigd Koninkrijk moet samen met Frankrijk en andere partners bombardementen uitvoeren, om zo te proberen de terreurbeweging de kop in te drukken. De Britten zijn op dit moment alleen nog actief boven Irak, maar dat gaat als het aan Cameron ligt snel veranderen.

‘Later deze week leg ik het parlement een alomvattende strategie voor om IS aan te pakken,’ aldus de premier. Volgens The Telegraph komt dat wel goed: Labour zou, na de bloedige terreur in Parijs, bereid zijn om ook in Syrië in te grijpen.

Maximale schade

De Britse premier voegde eraan toe dat hij de inspanningen om inlichtingen te delen met Frankrijk en andere Europese bondgenoten zal opvoeren. Het betreft hier onder meer passagierslijsten van vliegtuigen.

Frankrijk gaat intussen het aantal luchtaanvallen op IS nog verder opvoeren. De bombardementen zullen zich ‘intensiveren en erop gericht zijn maximale schade toe te brengen aan IS,’ zei Hollande. Hij verklaarde vlak na de aanslagen de oorlog aan de terreurbeweging. Dinsdag bezoekt hij de Amerikaanse president Barack Obama, en donderdag Vladimir Poetin.

Bondgenoot

De Russische president reist vandaag op zijn beurt naar de Iraanse hoofdstad Teheran voor een ontmoeting met zijn collega Hassan Rouhani. Iran en Rusland maken deel uit van dezelfde coalitie, en zijn tevens bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad. Het ‘versterken van dit strategische bondgenootschap’ zal in Teheran hoog op de agenda staan, schrijft Bloomberg.

Obama wil intussen dat de Russen zich primair gaan bezighouden met het bestoken van IS-doelen in Syrië, en de andere tegenstanders van Assad met rust laten. Ook zouden de Amerikanen pogingen doen om Rusland los te weken van Iran.