Rusland moet alleen maar IS aanvallen, zegt Barack Obama

22 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

De Verenigde Staten willen er alles aan doen om Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak van de kaart te vegen. Het zou fijn zijn als ook de Russen zich vanaf nu alleen maar richten op de bestrijding van de terreurbeweging.

‘We zullen hen vernietigen. We zullen het land heroveren dat ze momenteel innemen, hun geldbronnen uitschakelen, hun leiders opsporen, en hun netwerk en aanvoerlijnen ontmantelen,’ zei de Amerikaanse president Barack Obama tijdens de Oost-Aziatische top in Maleisië.

Beroep

Hij zei zeker te weten dat IS wordt vernietigd: ‘De Verenigde Staten en zijn bondgenoten zullen niet ophouden met IS te bestrijden. Aanslagen op cafés, restaurants en concertzalen mogen niet de nieuwe norm worden.’

Obama deed ook een klemmend beroep op het Kremlin: val alleen nog maar doelen van IS aan, en stop met het bombarderen van andere tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Zijn regime is een bondgenoot van Moskou. Volgens Obama moet alles er vanaf nu op zijn gericht om de terreurbeweging in het Midden-Oosten een beslissende slag toe te brengen.

Aanval op hotel

Het zou erg helpen als Rusland de focus verlegt, en wanneer de Syrische president wordt losgelaten, en er een politieke transitie in het Arabische land op gang kan komen. Rusland moet samenwerken met de internationale coalitie tegen IS, aldus Obama. ‘De terroristen moeten worden verslagen, en dat kan alleen als we de handen ineenslaan.’

Zaterdag, na de aanval op een hotel in Mali, liet de Russische president Vladimir Poetin weten dat hij een wereldwijde samenwerking wil om radicale moslims te verslaan. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, riep zowel de Amerikanen als de Russen vandaag op samen te werken in de strijd tegen terreur, ‘uit naam van de humaniteit’.