‘Het wordt een race tegen de klok om Schengen te redden’

12 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Nu steeds meer EU-landen ertoe besluiten de grenzen weer te bewaken, staat het Schengen-akkoord onder toenemende druk. Om het vrije verkeer van personen ook in de toekomst te kunnen garanderen, voert de Unie een ‘race tegen de klok’.

‘Maar we zijn vastberaden deze race te winnen,’ zei de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk donderdag op Malta, waar Europese en Afrikaanse leiders bijeen zijn om te praten over de migratiestroom. Haast is geboden, maar paniek is volgens hem niet nodig.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nieuwe episode

De Pool komt met zijn uitspraken na een nieuwe episode in de crisis. De Zweden besloten gisteren namelijk de grenzen opnieuw te gaan controleren. Weliswaar tijdelijk, maar toch: het maakt duidelijk hoezeer de Scandinaviërs in het nauw komen te zitten – grotendeels door eigen gevoerde opendeurbeleid.

Zweden kan de toestroom van migranten nauwelijks meer aan. Opvangcentra zitten vol, en er zijn nog veel meer mensen onderweg. Tusk zei eerder al dat de Unie alles moet doen om het Schengen-akkoord te redden. Maar dat kan alleen als de EU-buitengrenzen goed worden bewaakt, schreef hij begin november in een uitnodigingsbrief voor de top op Malta.

Grenshekken

Geconfronteerd met een dergelijke migranteninflux hebben een aantal EU-lidstaten verschillende maatregelen doorgevoerd aan de binnengrenzen van Schengen. Duitsland bijvoorbeeld voerde weer grenscontroles in.

‘Zoals ik al eerder waarschuwde, is de enige manier om Schengen niet te ontmantelen een goed beheer van de buitengrenzen van de EU te garanderen,’ aldus Tusk. De Unie kan een voorbeeld nemen aan Hongarije, dat niet aarzelde grenshekken te bouwen, om zo de Schengen-zone te beschermen. Ook Slovenië (net als Hongarije partij bij Schengen).

Op dit moment wordt dus koortsachtig overlegd over de aanpak van de crisis. De Afrikaanse en Europese leiders zijn het in elk geval al eens geworden over een actieplan. Dit zijn ‘cruciale stappen zonder de illusie te hebben in een keer alles op te lossen’, zei Tusk daarover. Ook wordt er 1,88 miljard gestoken in de oprichting van een EU-noodfonds voor Afrika. Daarnaast maakten de leiders onder meer afspraken om samen mensensmokkel harder aan te gaan pakken.