Migratie groeit Zweden boven het hoofd: nu ook grenscontroles

11 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Zweden doet er alles aan om de migrantenstroom naar hun land in te dammen. Eerst riepen de Scandinaviërs de migranten nog op om weg te blijven, later werd het leger ingeschakeld. Nu is er sprake van een nieuwe stap.

Vanaf donderdag komen er weer grenscontroles, meldt minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman woensdag. De controles gelden voor een periode van tien dagen, met een mogelijke verlenging naar twintig dagen.

Militairen

De maatregelen zijn weliswaar van tijdelijke aard, maar ze tonen hoezeer Zweden worstelt met de toestroom van al die mensen. Mogelijk komen er tot wel 190.000 asielzoekers binnen. Volgens de Britse krant The Guardian komen er 10.000 mensen per week het land in. Minstens een op de zeven migranten in Europa eindigt in Zweden.

Sinds september alleen al zijn 80.000 vluchtelingen naar het land gereisd. Stockholm waarschuwde vorige week al dat het migranten geen opvang meer kan garanderen.

Glashelder

Blijf toch vooral in Duitsland, is de boodschap aan hen die verder noordwaarts willen trekken. Zweedse militairen helpen de immigratiedienst om migranten beter te registreren en onderdak te bieden, omdat de instantie niet meer genoeg mankracht heeft om alles in goede banen te leiden.

De migratiecrisis groeit de Zweden boven het hoofd

‘Ons signaal naar de rest van de EU is glashelder,’ zegt Ygeman. ‘Zweden is het land dat de grootste verantwoordelijkheid heeft gedragen in de vluchtelingencrisis. Als we deze wederzijdse uitdaging willen aangaan, zullen de andere landen ook hun verantwoording moeten nemen.’ Stockholm wil onder meer dat  EU-lidstaten asielzoekers overnemen – een herverdeling dus.