‘Europa krijgt nieuwe talenten, dat is toch geweldig’

09 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De migratiecrisis brengt mogelijke gevaren met zich mee, maar de voordelen van het verwelkomen van nieuwe migranten wegen zwaarder dan de nadelen. ‘Europa krijgt nieuwe talenten. Dat is toch geweldig.’

Dat zegt de Italiaanse minister Pier Carlo Padoan (Financiën) in een interview met de Duitse krant Die Welt. Volgens Padoan moet Europa migranten opnemen die vluchten ‘voor dood en verwoesting’.

Economie

De bewindsman erkent dat de migratiecrisis gevaren met zich meebrengt, ‘bijvoorbeeld de criminaliteit in een land kan toenemen’ maar de voordelen wegen zwaarder. Padoan denkt dat de komst van migranten goed is voor de economie.

‘Misschien niet vandaag, misschien niet morgen. Maar overmorgen kunnen de vluchtelingen een verrijking zijn, en niet alleen voor ons, maar voor het hele continent. Italië, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, iedereen heeft te maken met een vergrijzende samenleving.’

Padoan denkt dat migranten daarom goed van pas komen, in het bijzonder de hoogopgeleiden. ‘Europa krijgt nieuwe talenten. Dat is toch geweldig!’ zegt Padoan tegen de krant.

Vraag

De minister erkent dat zijn land voor veel migranten slechts een doorreisland is, maar dat komt volgens Padoan vooral omdat migranten al familieleden hebben in andere Europese landen, bijvoorbeeld Duitsland. ‘Maar de belangrijkste vraag is toch: hoe gaat Europa om met deze crisis?’

Hij wijst erop dat er landen zijn in Europa die muren bouwen, iets wat Italië niet doet. ‘Wij steken veel geld en moeite in het redden van mensen op zee. Voor ons is deze situatie niet nieuw.’ Padoan wijst erop dat er op het eilandje Lampedusa al langer ‘boatpeople’ aankomen, al voordat Duitsland te maken kreeg met de migratiecrisis.

‘Maar de crisis bereikt nu voor ons ook een nieuwe dimensie. Dit jaar wordt meer dan 3,5 miljard euro uitgegeven aan de toestroom.’ Hoewel Duitsland met 16 miljard euro een stuk meer uitgeeft, ligt dat volgens Padoan toch anders. Italië bewaakt de buitengrens van Europa, alle lidstaten hebben baat bij de inzet van de Italianen.

Volgens de Italiaanse minister moet er een speciaal Europees instituut komen dat zich uitsluitend bezighoudt met de migratieproblematiek.