COA-topman: asielzoekers ‘verrijking’ voor samenleving

18 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt neemt in rap tempo toe, maar is dat erg? COA-topman Gerard Bakker ziet de snel groeiende instroom van migranten als een kans om de samenleving te verrijken.

Bakker zegt vrijdag tegen NRC Handelsblad dat veel asielzoekers die naar ons land komen hoogopgeleid zijn.

‘Eenderde van de mensen die nu binnenkomt, is grosso modo, academisch opgeleid, eenderde op hbo/ mbo-niveau, en eenderde lageropgeleid,’ zegt Bakker, sinds vorig jaar topman van het COA, na het bestuderen van de huidige stroom asielzoekers.

Samenleving

Dat asielzoekers hoog zijn opgeleid, geeft volgens Bakker een enorm potentieel. Integreren van deze groep kan een ‘enorme empowerment‘ voor de samenleving opleveren. Het gaat om migranten die hier voor een langere periode zijn.

‘Ik wil dat dat voor hen geen verloren tijd is, maar dat wij als maatschappij hun komst een verrijking van de samenleving laten opleveren.’

Mogelijkheden

Bakker is niet de enige die mogelijkheden ziet in de stroom van migranten die ons land bereikt. Donderdag zeiden werkgeversorganisatie VNO NCW, de gemeente Eindhoven en de NS dat zij kansen zien in de komst van vluchtelingen en arbeidsmigranten naar Europa.

De drie partijen hopen zo de personeelstekorten vooral in de technische en ict-functies te kunnen oplossen. VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer wil in gesprek met het kabinet om te kijken hoe Syriërs snel aan werk kunnen worden geholpen.

Samen met de uitzendbranche brengt VNO-NCW de kwaliteiten van migranten in kaart, vooral als het gaat om Syriërs. ‘Er moet een ruimhartig en warm onthaal komen,’ zegt De Boer. ‘We kunnen die mensen niet met hun ziel onder de arm laten rondlopen.’

Volgende maand organiseert de gemeente Eindhoven een banenmarkt voor bedrijven met personeelstekorten en werkloze asielzoekers met een verblijfstatus, meldde de Volkskrant donderdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.