Duitsland werd gewaarschuwd voor migrantenstroom

08 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar regering zijn voortijdig op de hoogte gebracht van de naderende migrantenstroom. Het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex heeft de Duitse regering in het voorjaar gewaarschuwd.

Dat meldt de Duitse krant Die Welt am Sonntag op basis van eigen onderzoek. Frontex-directeur Fabrice Leggeri had in maart al een nieuw recordaantal vluchtelingen in Europa voor afgelopen periode aangekondigd.

Voorbereiding

Nu krijgt Duitsland het verwijt dat het land zich onvoldoende heeft voorbereid op de enorme stroom migranten,  terwijl het land er wel op tijd van wist. Zo meldde Leggeri in juni in een vergadering met afgevaardigden van de Duitse regering dat ‘het aantal vluchtelingen dat de grens van Turkije met Griekenland overstak in vergelijking met het voorjaar met 550 procent was gestegen’. Die informatie zou ook met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken zijn gedeeld.

Ook heeft Leggeri gewaarschuwd voor de situatie in Noord-Afrika. ‘Onze bronnen vertellen ons dat tussen de 500.000 en een miljoen migranten bereid zijn om Libië te verlaten,’ zei hij destijds.

Achterhouden

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de prognose voor de migrantenstroom in eerste instantie hebben achtergehouden. Pas in augustus werd de officiële prognose bijgesteld tot 800.000 migranten, om dat aantal later nog verder op te schroeven naar 1,5 miljoen migranten, inclusief nareizigers.

De Duitse vertegenwoordiger in Kosovo was nog eerder met zijn waarschuwing dan Frontex: hij zei in februari al dat er dagelijks zo’n achthonderd tot duizend Kosovaren via Servië en Hongarije naar Duitsland vertrokken.

De vertegenwoordiger schreef een alarmerende brief aan het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin werd gewaarschuwd dat ‘tegen het einde van het jaar het aantal zou oplopen tot 300.000’. Dat komt neer op een zesde van de Kosovaarse bevolking.

De president van de Europese Unie Donald Tusk eist verder dat Duitsland meer doet om de EU-buitengrenzen te beschermen. ‘Ik begrijp het als Duitsland het moeilijk vindt een streng bewind aan de grenzen te voeren, gezien de historie’, zei Tusk, ‘maar ook Duitsland heeft de verantwoordelijkheid om de Europese buitengrenzen in geval van nood pan-Europees te bewaken.’

Tusk is zondagavond in Berlijn waar hij met bondskanselier Angela Merkel in gesprek gaat. Oost-Europese EU-lidstaten als Polen hebben Duitsland herhaaldelijk gevraagd zich niet alleen op de opname van migranten te richten. Het land zou meer zijn best moeten doen om de buitengrenzen te beschermen.