Duitsland en Zweden krijgen toestemming voor grenscontroles

13 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Europese Commissie heeft formeel toestemming gegeven voor de Duitse en Zweedse grenscontroles. De landen voerden eerder tijdelijke grenscontroles in, omdat de migratiestroom naar de twee landen onhoudbaar werd.

Een vertegenwoordiger van de EU bevestigde dit vrijdag aan persbureau Reuters.

Tijdelijk?

Verschillende EU-lidstaten introduceerden (tijdelijke) grenscontroles naar aanleiding van de migratiecrisis. Zweden is daarin het meest recente voorbeeld. Het land riep eerder migranten op om weg te blijven. Toen dat niet bleek te werken, werd het leger ingeschakeld en vanaf deze week stelt het land opnieuw grenscontroles in.

Begin september kwam Duitsland al met tijdelijke grenscontroles, die volgens Schengen-regels slechts twee maanden mogen duren. Maar in oktober besloot de Duitse regering de ingestelde de grenscontrole bij Oostenrijk voor een langere tijd te behouden.

Bij uitzondering laten de Schengen-regels het namelijk toe dat de periode van grenscontroles wordt uitgestrekt tot een periode van maximaal zes maanden. Migranten zonder vooruitzicht op asiel of papier zouden daarmee eerder teruggestuurd kunnen worden. Door alle nieuwe grenscontroles komt Schengen onder druk te staan. Bewindslieden in Europa uiten in toenemende mate hun zorgen over de achterhaaldheid van het systeem.

Proportie

‘De tijdelijke herintroductie van grenscontroles tussen Schengen-lidstaten is een uitzonderlijke mogelijkheid, in geval zich een serieuze dreiging voor publiek beleid of interne veiligheid voordoet,’ schreef de Europese Commissie vrijdag in een verklaring. De Duitse en Zweedse grenscontroles zouden hieraan voldoen. ‘We hebben geen problemen met maatregelen die in proportie zijn,’ zei een woordvoerder van de Commissie.

De Europese Commissie onderstreepte nog wel even dat er snel werk gemaakt moet worden van de plannen om de migratiecrisis het hoofd te bieden. Vooral het herverdelen van migranten zou daarbij van belang zijn, zodat de migratiestroom bij grenslanden enigszins kan worden gecontroleerd.

EU-regeringsleiders kwamen donderdag in de Maltese hoofdstad Valletta bij elkaar om het over de migratiecrisis te hebben. ‘Het redden van Schengen is een race tegen de klok, en we zijn vastberaden die race te winnen,’ zei de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk na afloop van die vergadering.