Denemarken komt met uitgebreid plan voor minder migranten

13 november 2015Leestijd: 2 minuten

De Deense regering heeft vrijdag in totaal 34 nieuwe maatregelen aangekondigd tegen de migratiecrisis. Kopenhagen wil er alles aan doen om het aantal migranten terug te dringen.

Premier Lars Løkke Rasmussen geeft de (lokale) autoriteiten onder meer toestemming om migranten te huisvesten in tentenkampen en de tijdelijke verblijfsvergunningen qua tijd fors in te perken, schrijft de Deense krant The Local vrijdag.

Tenten

Een ander belangrijk punt in de plannen is dat asielzoekers minstens drie jaar moeten wachten voordat familie mag overkomen. Ook krijgt de politie meer mogelijkheden om te controleren bij de aankomst van vreemdelingen. De eisen waaraan de gemeenten zich moeten houden bij de opvang, worden versoepeld.

Om te beginnen zullen er vanaf volgende week tenten worden opgezet in Thisted, een plaats in het uiterste noorden van Denemarken. Die moeten plaats bieden aan het groeiende aantal asielzoekers die hun heil zoeken in het Scandinavische land. Volgens de krant kwamen er vorige week alleen al 11.000 migranten, ondanks het feit dat de doorgaans koude winter in het gebied eraan zit te komen.

Op doorreis

In Zweden, dat met Denemarken is verbonden door de Öresundbrug, zijn de grenzen inmiddels tijdelijk gesloten. De niet-aflatende stroom migranten groeit het land duidelijk boven het hoofd. Eerder werd al besloten om het leger in te zetten bij het in goede banen leiden van de influx. De opvangcentra zijn er overvol.

Door de aangescherpte controles aan de Zweedse grenzen zitten de Denen met een probleem, aangezien de meeste migranten eerst vooral op doorreis waren naar de noorderbuur.

De controles bleken al (een beetje) succesvol: zeker vijftig migranten besloten rechtsomkeer te maken, nadat de Zweedse politie paspoorten checkte, en treinen, veerboten en auto’s controleerde. De groep, onder wie twintig Irakezen, is nu weer – vrijwillig – terug in Denemarken

Tom Reijner
Tom Reijner (1986) werkte van augustus 2013 tot januari 2018 op de webredactie.
Lees meer
Tom Reijner