Migranten in Duitsland weigeren vervoer naar Denemarken

30 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
2016: migranten in Duitsland die naar Zweden willen. Aan die aantrekkingskracht wil Zweden nu een einde maken

Zo’n vierhonderd migranten weigeren het treinstation van de Noord-Duitse stad Flensburg te verlaten. Ze zijn allemaal in het bezit van treintickets naar Zweden, maar na een aantal Deense politiecontroles in treinen en bussen durven ze de reis door Denemarken niet aan.

Sinds woensdag heeft de Deense politie één bus en twee treinen doorzocht, meldt het Fleinsburger Tagesblatt. Alle migranten zouden zijn gedwongen zich te registreren en werden daarna naar een Deens opvangcentrum gestuurd. Iedereen die zich niet wilde registeren moest terug naar Duitsland. De groep van vierhonderd vreest dat dit het nieuwe beleid is van de Deense politie.

Lege bussen

Treinen en bussen die noordwaarts gaan worden daarom opeens vermeden door de migranten. De Deense liefdadigheidsorganisatie ‘refugees welcome’ stuurde zelfs twee bussen naar Flensburg om de migranten op te komen halen. Tot verbazing van de vrijwilligers wilde geen enkele asielzoeker mee en vertrok de bus leeg terug naar Denemarken.

Tot nu toe konden migranten grotendeels ongehinderd via Flensburg naar Zweden reizen. De autoriteiten in de Duitse stad hielpen asielzoekers zelfs met het plannen van de reis. Daar zullen ze nu mee stoppen, zegt lokale politicus Simone Lange.

Strenger asielbeleid

Denemarken staat bij migranten bekend om het strenge asielbeleid. De Deense regering zette onlangs een mes in de sociale voorzieningen voor asielzoekers. Zo is hun uitkering met 45 procent verlaagd en werden de regels voor gezinshereniging aangescherpt.

De vluchtelingenorganisatie UNHCR constateerde ook dat migranten pas recht op kinderbijslag krijgen op het moment dat zij al voor langere tijd in het land wonen. Die maatregel is volgens het UNHCR in strijd met het Vluchtelingenverdrag. Via advertenties in Libanese kranten werd de strengere wetgeving onder de aandacht van de asielzoekers gebracht.

De minister van Integratie Inger Støjberg zei dat Denemarken met de maatregelen de migrantenstroom kan temperen en vooralsnog heeft ze gelijk. Volgens Deense autoriteiten kwamen er in de maand augustus 1.800 migranten naar het land, terwijl dat er in dezelfde maand een jaar eerder zo’n vijfhonderd meer waren.