China zint op wraak na ‘wrede moord’ op IS-gijzelaar

19 november 2015Leestijd: 2 minuten

De Chinese regering wil vergelding voor de dood van een Chinees die in handen was van Islamitische Staat (IS). De terreurbeweging zei woensdag in een verklaring hun gijzelaar te hebben vermoord.

Het gaat om de vijftigjarige Fan Jinghui, een freelance consultant, bevestigen de autoriteiten in Peking.

Executies

Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de berichten het land ‘ontzettend geschokt’. Jinghui zou ‘wreed vermoord’ zijn. China eist dat de verantwoordelijken voor de executie hard worden aangepakt en dat het recht zegeviert, schrijft The Guardian.

Ook een Noor is volgens IS om het leven gebracht. De Noorse premier Erna Solberg maakte op een persconferentie in Oslo de naam van het slachtoffer bekend. De man, Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, is hoogstwaarschijnlijk vermoord, zegt het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘We veroordelen deze moord’ aldus Solberg die samen met de regering op zoek is naar verdere bevestiging.

Advertentie

In het Engelstalige propagandamagazine van IS, Dabiq, waren woensdag foto’s te zien van de mannen onder het kopje ‘geëxecuteerd’. Of de afbeeldingen echt zijn, kan niet worden geverifieerd. Het blad geeft verder geen informatie over de manier waarop de mannen zijn gedood, waar dat gebeurde, en wanneer.

In september liet de terreurbeweging weten dat de twee waren gekidnapt. Dat gebeurde met paginagrote advertenties met daarboven ‘Noorse en Chinese gevangene te koop’, ‘een tijdelijke aanbieding’.

Jingui en Grimsgaard-Ofstad waren allebei afgebeeld in een gele overall. In de advertentie deed IS een oproep aan ‘iedereen die zich geroepen voelt’ om losgeld over te maken. Maar de Noren wilden daar absoluut niet op ingaan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."