Boze menigte bestormt paleis Kabul: ‘Bescherm ons tegen IS’

11 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Een boze menigte heeft woensdag het presidentiële paleis in de Afghaanse hoofdstad Kabul bestormd. De demonstranten eisen dat de regering ze beter beschermt tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De menigte droeg doodskisten met de lijken van zeven onthoofde burgers die de afgelopen dagen werden onthoofd door IS, meldt CNN. Er waren duizenden mensen op de been bij de demonstratie.

Lichamen

Leden van de veiligheidsdiensten loste waarschuwingsschoten in de lucht om de menigte uit elkaar te drijven. De mensenmassa, die met stenen gooide, probeerde zichzelf door de hekken van het paleis te manoeuvreren. ‘We hebben de lichamen meegenomen, om te laten zien hoe boos we zijn,’ zei een woordvoerder van de families van de slachtoffers. Tenminste zeven mensen raakten gewond tijdens de bestorming, onder wie twee jonge meisjes.

Eerder deze week werden zeven Hazara’s, een van oorsprong Mongoolse sjiitische moslimminderheid in Afghanistan, onthoofd in de Afghaanse Zabul-provincie. Zij werden met 28 anderen in maart ontvoerd door IS. Van de in totaal 35 Hazara’s werden sommigen vrijgelaten, en anderen vermoord. De rest zit nog altijd vast.

‘Wanhoop’

De demonstranten beschuldigen de Afghaanse regering ervan te falen bij het beschermen van de eigen burgers tegen de terroristen van IS. De demonstranten eisten dat president Ashraf Ghani naar buiten kwam om verantwoording daarover af te leggen.

Ghani gaf later een speech op de nationale televisie en riep op tot ‘eenheid’. In zijn speech beweerde hij dat de onthoofdingen een ‘teken van wanhoop’ van IS zouden zijn: ‘Dit laat zien dat onze militairen en veiligheidsdiensten de vijand van Afghanistan hebben verslagen,’ aldus Ghani.

Hoewel Afghanistan over het algemeen geteisterd wordt door de aanwezigheid van de Taliban, maakt IS ook daar een opkomst. Veel ontevreden Talilban-leden stappen over op IS. Volgens schattingen van het Amerikaanse leger, zouden er nu tussen de 1000 en 3000 actieve IS-leden zijn in Afghanistan.