Westen is heel boos, Rusland is zich van geen kwaad bewust

05 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

De NAVO en de Verenigde Staten laten er geen misverstand over bestaan. Ze willen dat Vladimir Poetin zijn gevechtstoestellen voortaan uit het luchtruim van NAVO-lidstaat Turkije houdt.

Ankara meldde maandagochtend dat een Russische Sukhol SU-30 het luchtruim was binnengevlogen.

Meteen gingen alle alarmbellen rinkelen: de Turken stuurden er F-16’s op af, en de Russische ambassadeur Andrej Karlov moest tekst en uitleg komen geven.

Dit alles ging gepaard met een ferme waarschuwing: als we nog een keer worden geprovoceerd, zullen we dat beantwoorden. De verantwoordelijkheid ligt geheel bij de Russen, aldus Turkije.

Spoed

Op aandringen van Ankara kwam de NAVO met spoed bijeen, met als besluit waarschuwende woorden aan het adres van Moskou. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg noemde de Russische actie ‘onacceptabel’.

Gevraagd naar een verklaring, was het verweer uit het Kremlin dat het gevechtsvliegtuig ‘slechts een paar seconden boven Turks grondgebied had gevlogen’. Dat gebeurde boven de provincie Hatay.

Fout

Het toestel had even daarvoor een dorp net over de grens in Syrië gebombardeerd, meldden diverse Turkse media. Rusland zou Turkije hebben gezegd dat het een fout betrof, en dat het niet nog eens zou gebeuren.

De Turkse regering maakte later vandaag ook gewag van een incident dat zich zondag afspeelde. Een groep van tien Turkse F-16-gevechtsvliegtuigen op patrouille werd nabij de grens met Syrië ‘lastiggevallen’ door een niet-geïdentificeerde Mig-29. Twee F-16’s werden hinderlijk belaagd door de Mig.

Na bijna zes minuten verdween het toestel. Dit type vliegtuig wordt gebruikt door zowel de Russische als de Syrische luchtmacht.