Turkije: ‘Russisch vliegtuig in Turks luchtruim is onacceptabel’

05 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Een Russisch gevechtsvliegtuig is zaterdag het Turkse luchtruim ingevlogen. Turkije waarschuwt Rusland dat dit niet nog een keer mag gebeuren.

Het vliegtuig werd rond middernacht op zaterdag gesignaleerd in de zuidelijke Hatay-provincie, meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse zaken aan de krant Hurriyet.

Ongewenst incident

Het incident had naar verluidt bijna geleid tot een militaire confrontatie tussen de twee landen. Turkse F-16’s werden al opgeroepen, maar tegen de tijd dat zij wilden opstijgen had het Russische vliegtuig het luchtruim al verlaten. Het gebeurde tijdens een Russisch bombardement op al-Yamdiyyah, een Syrisch dorpje op de grens met Turkije.

Het Turkse ministerie van Buitenlands Zaken heeft Andrey Karlov, de Russische ambassadeur in Ankara, op het matje geroepen en gewaarschuwd dat dit niet nog een keer mag gebeuren. Anders is Rusland verantwoordelijk voor elk ‘ongewenst incident’ dat zich daar voltrekt, aldus het dreigende bericht van Turkije.

Eenzaamheid

Dat Russische vliegtuigen het Turkse luchtruim penetreren is geen verrassing. Rusland begon afgelopen week met luchtaanvallen in Syrië om de regeringstroepen van president Bashar al-Assad te helpen. Naar eigen zeggen is het voornaamste doelwit daarvan terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De luchtaanvallen richten zich ook op het noordwesten van Syrië, met de havenstad Latakia als belangrijkste stad in de regio. Rusland heeft een militaire basis in de havenstad, die minder dan 40 kilometer van de Turkse grens ligt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn ongenoegen uitgesproken over de Russische aanvallen in Syrië. De acties van de Russen in Syrië zijn ‘onacceptabel’, aldus Erdogan. ‘Het is een teken dat het land complete eenzaamheid in de regio nadert,’ vindt hij.

Sinds de Russen zijn begonnen met aanvallen op Syrië, maken NAVO-landen zich zorgen over botsingen tussen Russische gevechtsvliegtuigen en vliegtuigen van de internationale coalitie tegen IS.

Ook bestaat er twijfel, vooral vanuit de kant van de Britten en Amerikanen, over of de Russen het wel daadwerkelijk op IS hebben gemunt, of dat ze ook andere rebellengroeperingen uit de weg willen ruimen. Vorige week claimde bijvoorbeeld het Vrije Syrische Leger, dat gesteund wordt door de internationale coalitie, dat het werd getroffen door Russische bombardementen.