Wanhopige brief burgemeesters aan Merkel: ‘We zitten vol’

21 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De asielopvang is vol, er kunnen bijna geen vluchtelingen meer bij. Migranten uit veilige landen moeten zo snel mogelijk weer teruggestuurd worden.

Dat schrijven meer dan 200 burgemeesters uit de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen woensdag in een brief aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Verantwoordelijkheid

De stads- en gemeentebond van de deelstaat eist dat de Duitse regering nieuwe stappen onderneemt om het asielprobleem te tackelen. Zo willen ze onder meer dat er haast wordt gemaakt bij het terugsturen van migranten uit veilige landen. Eerder klopte ook de deelstaat Beieren aan bij Merkel met het verzoek meer verantwoordelijkheid te nemen.

Duitsland heeft in september nieuwe asielwetten geïntroduceerd in een poging de toestroom van migranten terug te dringen. De wet maakt het onder meer makkelijker om asielaanvragen van economische migranten af te wijzen. Balkanlanden als Albanië, Kosovo en Montenegro krijgen bijvoorbeeld de stempel ‘veilig’. Asielzoekers uit die landen kunnen daardoor sneller worden uitgezet.

Bovengrens

Volgens de burgemeesters in Nordrhein-Westfalen is dit niet genoeg. De zorg voor vluchtelingen komt volgens hen nu volledig neer op de deelstaten. Bij de brief hebben ze ook een lijst met eisen gevoegd, waarin staat dat de regering minstens de helft van de zorg over moet nemen. ‘De regering zorgt voor het geld, maar moet zelf ook vluchtelingen gaan opnemen en verzorgen,’ luidt het pleidooi van de burgemeesters.

‘Merkel blijft zeggen dat er geen bovengrens bestaat voor het aantal vluchtelingen dat in Duitsland asiel kan aanvragen, maar er moet wel iets gebeuren om de toestroom te stoppen. Daar horen we nog veel te weinig over.’ Merkel gaf vorige week zelf toe dat afgewezen asielzoekers inderdaad sneller teruggestuurd moeten worden. ‘Het aantal afgewezen asielzoekers dat tot nu toe is afgevoerd, is veel te klein,’ zei ze.