VN-commissaris: Britse migratieretoriek doet denken aan Holocaust

14 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Zeid Ra’ad Al Hussein, commissaris voor mensenrechten van de Verenigde Naties, walgt van het taalgebruik rondom het migratiedebat van Britse politici en andere Europese bewindslieden.

‘De onmenselijke woorden die Britse en andere Europese politici in het debat rondom de vluchtelingencrisis gebruiken, doen denken aan de retoriek waarbij de wereld de rug toekeerde aan de Duitse en Oostenrijkse Joden voor de Tweede Wereldoorlog,’ zegt Al Hussein in een interview met de Britse krant The Guardian.

Verbijstering

De Jordaanse commissaris noemt het Europese antwoord op de migratiecrisis ‘verbijsterend’. Hij is verbolgen over het feit dat politici termen als ‘zwermen van vluchtelingen’ in de mond nemen bij het maatschappelijk debat.

Waarschijnlijk doelt Al Hussein – zonder concreet namen te noemen – daarmee op de Britse premier David Cameron, die in juli dezelfde woorden gebruikte om de problematiek in Calais te omschrijven.

Bij Calais zijn veel problemen ontstaan door de aanhoudende migratiestroom. Duizenden asielzoekers probeerden om via de Franse havenplaats het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Gastvrijer beleid

Cameron was lange tijd bereid om ‘enkele duizenden’ migranten op te vangen, maar mede onder druk van de publieke opinie herzag hij dat beleid. Begin september zei de premier dat Groot-Brittannië in vijf jaar 20.000 Syriërs wil huisvesten. ‘Door dat te doen, laten we de wereld zien dat dit land uitzonderlijk meeleeft,’ motiveerde hij zijn koerswijziging.

Ondanks de gastvrijere opvatting richting asielzoekers, blijft Al Hussein bijzonder kritisch op Groot-Brittannië. Zo vergelijkt hij de woorden van de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May met ‘de aanleiding voor de Holocaust’.

Conferentie van Évian

May zei vorige week dinsdag dat massamigratie ‘het opbouwen van een samenhangende samenleving onmogelijk maakt’. Die woorden doen de commissaris denken aan het taalgebruik bij de Conferentie van Évian in 1938.

Toen weigerden de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië om ‘aanzienlijke aantallen Joodse vluchtelingen’ aan te nemen na de annexatie van Adolf Hitler in Oostenrijk. De opname zou negatieve gevolgen hebben voor de samenleving en economie van de landen.

Volgens Al Hussein heeft die terughoudendheid er destijds mede voor gezorgd dat Hitler concludeerde dat uitroeiing een beter alternatief was dan deportatie van Joden.