Turkije ontkent migrantendeal EU: ‘We laten ons niet omkopen’

16 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontkent dat er een voorlopige overeenkomst ligt tussen Turkije en de Europese Unie (EU) over de aanpak van de migrantencrisis. Er zou nog altijd worden onderhandeld.

Mijn land laat zich niet omkopen, zegt een woordvoerder van de regeringspartij, schrijft de Turkse krant Hürriyet.

Grenzen

In het akkoord, dat nu dus van Turkse zijde wordt tegengesproken, zou zijn afgesproken dat Turkije zeker 3 miljard euro krijgt om onder meer de voorzieningen in de vluchtelingenkampen te verbeteren.

De regering van president Recep Tayyip Erdogan zal onder meer de grenzen veel beter moeten bewaken en vluchtelingen goed moeten registreren, is de afspraak die nu op tafel ligt. Ook zal het land meegereisde Turken en andere migranten die geen recht hebben op asiel weer terug moeten nemen.

Visumvrij

In ruil daarvoor is Europa bereid visumvrij te reizen voor de Turken te versnellen ‘zonder van onze criteria af te stappen’,  zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het vermeende akkoord wordt alom geprezen door EU-leiders en bewindslieden. De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk sprak van een ‘belangrijke stap voorwaarts’. Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is te spreken over de voorlopige deal met de Turken.

‘Het blijkt dat er ook met Turkije veel mogelijk is,’ zei hij. Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat ‘investeren in betere opvang in Turkije ook in het belang van Nederland is, omdat vluchtelingen dan minder snel doorreizen’.