Turkije maakt draai: Assad mag nog even aanblijven

20 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Van Turkije mag de Syrische president Bashar al-Assad aanblijven als president van een transitieregering. Hij moet dan wel beloven daarna af te treden.

Dat zeggen twee hoge regeringsfunctionarissen dinsdag tegen persbureau Reuters. De overgangsregering zou volgens hen maximaal zes maanden aan de macht mogen blijven.

Niet al te lang

‘We werken aan een vertrekplan voor Assad. Hij mag zes maanden aanblijven en we accepteren dat als er daarna een garantie wordt gegeven dat hij weggaat,’ zei een van de bronnen. ‘We boeken tot op een zekere hoogte vooruitgang met dit onderwerp met de Verenigde Staten en onze andere bondgenoten’.

Het is niet zeker wanneer die periode van zes maanden precies ingaat, maar ‘we denken niet over al te lange tijd,’ aldus de bron.

Praten

Verschillende westerse leiders maakten eerder al een draai in hun houding ten opzichte van Assad. De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte de aftrap en liet weten dat er misschien toch ‘gepraat’ moet worden met Assad, in plaats van alleen te eisen dat hij aftreedt.

Eind september liet ook de Britse premier David Cameron weten dat Assad wat hem betreft aan mag blijven als hoofd van een interim-regering. Ook de Amerikanen zeiden wel een deal met Assad te willen maken, op voorwaarde dat hij zou stoppen met het gebruiken van vatenbommen.

De meeste westerse landen waren eerder wel fel tegen de Syrische president, grotendeels vanwege zijn rol in de burgeroorlog in Syrië en de aanvallen tegen zijn eigen bevolking, maar sinds terreurbeweging Islamitische Staat (IS) actief is liggen de verhoudingen anders. Naast het feit dat de internationale coalitie de terreurbeweging wil uitroeien, is het ook zo dat Rusland met luchtaanvallen actief de Syrische regering van Assad steunt. Rusland geldt als trouwe bondgenoot van de regering van Assad.