Is Assad volgens Cameron toch onderdeel van de oplossing?

27 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Voor de Britse premier David Cameron was het vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad een vereiste, maar hij lijkt nu van mening te veranderen. Cameron zou bereid zijn Assad te accepteren als tijdelijke president van een overgangsregering.

Ingewijden zeggen dat zondag voorafgaand aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties maandag in New York tegen Britse media.

Steun

Deze plotselinge verandering van Camerons visie zou alles te maken hebben met de opstelling van Rusland, dat zich de afgelopen weken sterker heeft opgeworpen als bondgenoot van Assad. Volgens de Russische president Vladimir Poetin is steun voor Assad belangrijk om IS te bestrijden.

De bronnen zeggen dat zowel IS als Assad nog steeds wordt gezien als ‘vijand van de Syrische bevolking’. ‘De premier is er nog steeds heel duidelijk over dat je uiteindelijk een andere leider nog hebt om een vredig Syrië op te bouwen.’

De migratiecrisis waar Europa mee te maken heeft, zou ook te maken hebben met de verandering van mening. Hierdoor zouden meer landen openstaan voor een andere strategie: ‘We willen nu het momentum grijpen om vooruitgang te boeken.’

Oplossing

Bondskanselier Angela Merkel zei deze week al dat landen moeten praten met Assad, iets waar westerse leiders eerder op tegen waren.

Intussen benadrukt de Franse president François Hollande dat Assad wat hem betreft geen onderdeel uitmaakt van een politieke oplossing voor de conflicten in Syrië. Zes Franse gevechtsvliegtuigen hebben dit weekend een trainingskamp van IS aangevallen in Deir-al-Zor. Dat waren de eerste luchtaanvallen die Frankrijk uitvoerde in Syrië.

‘De bevolking moet worden beschermd tegen alle vormen van geweld van IS en andere terroristische groeperingen, maar ook tegen de dodelijke bomaanslagen van de Syrische president Bashar al-Assad,’ staat in een verklaring van de Franse regering.

Nederland voert geen luchtaanvallen uit tegen IS in Syrië, al gaan er in Den Haag steeds meer stemmen op om dat wel te doen.