Trump-light? Carson choqueert met uitspraken wapenbezit

09 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson heeft geen enkele politieke ervaring, maar na een reeks controversiële uitspraken wordt de Afro-Amerikaanse oud-neurochirurg snel populairder bij de conservatieve vleugel van de partij.

Carson staat bekend als intelligent, rustig en welbespraakt. Toch neemt de oud-neurochirurg – die vooral bekendheid geniet door een baanbrekende operatie in 1987 waarbij een Siamese tweeling succesvol werd gescheiden – net als zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump steeds vaker geen blad meer voor de mond.

Zo zei de sociaal-conservatieve Carson dat homoseksualiteit een keuze is, dat een moslim nooit president van de Verenigde Staten mag worden en dat de evolutietheorie een plan van de duivel is.

Holocaust voorkomen

In een nieuw uitgekomen boek getiteld A More Perfect Union doet Carson daar nog een schepje bovenop. Hij zegt onder meer dat Joden de Holocaust hadden kunnen voorkomen, als ze maar wapens hadden.

‘Er is een reden dat dictators als eerste wapens van de bevolking afpakken,’ zei Carson tegen CNN. ‘De kans dat Hitler zijn doelen kon bereiken was een stuk kleiner geweest als mensen wapens bij zich hadden.’

Wapens in peuterspeelzaal

Als het aan Carson ligt, worden zelfs mensen op scholen bewapend. Naar aanleiding van de schietpartij op een school in Oregon van afgelopen week zei Carson dat hij vindt dat leraren getraind moet worden wapens te gebruiken. ‘Als mijn kind naar de peuterspeelzaal gaat, zou ik pas gerustgesteld zijn als ik weet dat daar mensen rondlopen die om kunnen gaan met een wapen.’

Bijval

De christelijke, conservatieve denkbeelden van Carson choqueren weliswaar veel mensen, er is ook een grote groep Amerikanen die precies hetzelfde over de wereld denkt. Na Carsons uitspraken over een moslim als president kreeg hij bijval van Tea Party aanhangers en maakten donoren binnen een paar dagen miljoenen dollars over.

In de peilingen verbetert de positie van de oud-neurochirurg gestaag. Carson staat nu tweede, achter die andere kandidaat zonder politieke ervaring die alles zegt wat hij denkt: vastgoedmagnaat Donald Trump.