‘Schutter Oregon had het gemunt op christenen’

02 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De schietpartij op een school in de Amerikaanse staat Oregon is aangericht door Chris Harper-Mercer. De 26-jarige man idealiseerde de nazi’s en zei dat moorden iemand beroemd kan maken.

‘Het valt mij op dat zoveel mensen zoals [Vester Lee Flanagan] alleen zijn en onbekend, maar als ze wat bloedvergieten, de hele wereld ze kent,’ schreef Harper-Mercer in een blog, verwijzend naar de man die in augustus op live televisie een journalist en haar cameraman doodschoot, meldt CBS News.

Religies

Harper-Mercer was ook geïnteresseerd in eerdere zogenoemde schoolshootings zoals die op Virginia Tech en de school Sandy Hook. Hij deelde documentaires over deze schietpartijen online. Op een profiel van Harper-Mercer op een datingwebsite staat dat hij niet houdt van ‘georganiseerde religies’.

Donderdag opende Harper-Mercer het vuur in een scheikundelokaal van Umpqua Community College in de plaats Roseburg. Hij had twee handwapens bij zich en een wapen dat door de politie wordt omschreven als een ‘lang geweer’. Vervolgens ging hij door van lokaal naar lokaal.

Christenen

Een getuige zegt dat Harper-Mercer zei dat iedereen op de grond moest zitten. Vervolgens vroeg hij mensen om op te staan en hun geloof te zeggen, waarna hij begon met schieten. Harper-Mercer zou het op christenen hebben gemunt, zegt een vader van een van de gewonden tegen CNN. Zijn dochter overleefde door te doen alsof ze dood was, nadat ze was geraakt door een kogel.

Toen Harper-Mercer een leraar doodschoot, zou hij hebben gezegd: ‘Ik heb hier jaren op gewacht.’ Tegen leerlingen die zeiden dat ze christen zijn, zei de schutter: ‘Mooi, omdat je een christen bent, zie je God over een seconde.’ Daarna begon hij met schieten.

Bij de schietpartij kwamen negen mensen om het leven. Harper-Mercer kwam ook om het leven, maar het is nog onduidelijk of hij zelfmoord pleegde of dat de politie hem doodschoot. Zeven mensen raakten gewond. Drie bevinden zich in kritieke toestand.

Wapenwet

President Barack Obama greep de schietpartij aan om opnieuw te benadrukken dat er wat moet veranderen aan de Amerikaanse wapenwet. Het was de vijftiende grote schietpartij waarop Obama als president moest reageren.

‘Op een of andere manier, is dit routine geworden. Het verslag doen, is routine. Mijn reactie hier op dit podium is routine. (…) We zijn hier doof voor geworden.’

Obama zegt dat ‘onze gedachten en gebeden’ voor de slachtoffers en nabestaanden niet genoeg zijn. Dat kan niet voorkomen dat het ergens anders in de Verenigde Staten ‘volgende week, of over een paar maanden’ weer gebeurt.