Tony Blair zegt ‘sorry’ voor gemaakte fouten rond Irak-oorlog

25 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De voormalige Britse premier Tony Blair heeft spijt van ‘fouten’ die zijn gemaakt rond het militaire ingrijpen in Irak in 2003. Hij gaf toe dat een aantal inlichtingen niet klopte.

Zo bleek de dictator niet te beschikken over massavernietigingswapens ‘op de manier waarop we dachten’,  zei Blair in een interview met de Britse zender CNN.

Sektarisch geweld

Hij benadrukte wel dat Saddam Hussein eerder chemische wapens had gebruikt tegen zijn eigen volk. De Brit bood verder zijn excuses aan voor ‘sommige fouten rond de planning. En zeker voor onze foute inschatting van wat zou gebeuren na het verwijderen van het regime’.  Na de val van de dictator laaide het sektarische geweld in Irak op en kwamen diverse radicaalislamitische groeperingen opzetten, waaronder Islamitische Staat.

Wanneer journalist Fareed Zakaria hem vraagt of de oorlog in Irak de oorzaak is van het ontstaan en groeien van deze terreurbeweging, zegt Blair: ‘Ik denk dat daar wel een beetje waarheid in zit. Natuurlijk kan je niet zeggen dat degenen die Hussein hebben afgezet geen enkele verantwoordelijkheid dragen voor de situatie in 2015.’

Aanpak

Maar ex-premier van Groot-Brittannië (1997-2007) is niet van plan excuses aan te bieden voor het verdrijven van Hussein. ‘Ik vind dat moeilijk,’ zegt hij. De invasie in Irak was een gecombineerde actie van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Blair onderstreepte dat nog steeds niet duidelijk is wat voor aanpak wel effectief is in dergelijke situaties. ‘We hebben troepen gestuurd naar Irak. We hebben een interventie zonder troepen geprobeerd in Libië en we hebben helemaal niet ingegrepen in Syrië, waar we alleen hebben geëist dat het regime zou vertrekken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.