Timmermans: ‘Vingerafdrukken afnemen weert terroristen’

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het afnemen van vingerafdrukken en het registreren van alle migranten die Europa binnen komen moet jihadisten weren die hier een aanslag willen plegen. ‘Als je het goed doet, kun je de terroristen eruit filteren’.

Dat zei althans vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans tijdens een persconferentie bij het hoofdkantoor van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Genève.

Antonio Guterres, de hoge commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties, vindt het echter een naïef plan: hij denkt dat terroristen eerder een vlucht zouden pakken naar Europa dan dat ze duizenden euro’s aan mensensmokkelaars betalen om vervolgens een gevaarlijke overtocht te maken, meldt persbureau Reuters.

Zorgen

Sommige Europese landen maken zich zorgen over mogelijke terroristen die zich onder de enorme migrantenstroom naar Europa zouden bewegen. ‘Wat ik niet leuk vindt, is dat sommige mensen dit argument gebruiken tegen alle vluchtelingen,’ zei Timmermans maandag tijdens een persconferentie.

‘Het is het slechtste excuus dat er bestaat voor het verwaarlozen van de internationale verantwoordelijkheid. Als we gewoon ons werk doen en zorgen dat iedereen die aankomt wordt geregistreerd en vingerafdrukken afgeeft, dan bestaat het probleem niet,’ aldus Timmermans.

Grensbescherming

Verder denkt Timmermans dat het afnemen van vingerafdrukken terroristen ervan zal weerhouden zich überhaupt bij migrantenstromen te voegen. Het beschermen van de externe grenzen van de EU is volgens hem uiteindelijk de meest effectieve methode om veiligheid te garanderen. Ook moeten migranten die geen recht hebben op asiel zo snel mogelijk worden teruggestuurd.

VN-vluchtelingenbaas Guterres laat zich negatief uit over het voorstel van Timmermans: ‘Een terrorist zou zeer dom zijn als hij duizenden dollars betaalt aan een smokkelaar voor een boot die kan zinken en weet dat hij vervolgens vingerafdrukken moet afgeven, in plaats van dat hij gewoon een vlucht boekt’. Bij het reizen per vliegtuig hoeven reizigers immers geen vingerafdrukken af te geven.