Nieuw migrantendrama op Middellandse Zee

05 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Er heeft zich woensdag waarschijnlijk een nieuw drama voltrokken met een migrantenboot op de Middellandse Zee. Een boot met honderden migranten sloeg om toen reddingsdiensten het schip naderden.

Ondanks de intensieve patrouilles van reddingsmissie Triton ging het woensdag weer mis.

Doden

Voor de kust van Libië sloeg een met migranten volgeladen schip om toen reddingsdiensten het vaartuig naderden.

Volgens de Italiaanse kustwacht konden 400 migranten levend uit het water worden gehesen. Zeker 25 doden zijn al geborgen. De vrees bestaat dat dit aantal verder zal oplopen, aangezien er naar schatting 700 personen op de boot zaten. Artsen zonder Grenzen spreekt van ‘vele doden’.

Het incident gebeurde op ongeveer 15 zeemijlen van de Libische kust. Het schip zond een noodsignaal uit dat werd opgepikt door een schip van de Ierse marine, meldt de BBC. Toen de migranten het schip zagen, bewogen zij zich allen naar één kant van het schip, waarop het vaartuig kapseisde. Drie andere schepen en drie helikopters zijn ter plaatse om de migranten uit het water te vissen.

Dodelijke toegangspoort

Ondanks de reddings- en de militaire missie blijft de Middellandse Zee Europa’s meest dodelijke toegangspoort. Het dodental van dit jaar staat al op 2.000. Toch is dat nog geen 1 procent van het totale aantal migranten dat dit jaar de oversteek waagde. In de eerste zes maanden van 2015 arriveerden er al meer dan 150.000 migranten over de Middellandse Zee in de EU.

Ongeveer 70.000 bootmigranten gingen naar Italië. Steeds meer migranten hebben daarnaast de route naar Griekenland gevonden, omdat de Griekse eilanden een gunstigere ligging hebben.