Ruzie binnen Republikeinse partij over nieuwe voorzitter

08 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Er is chaos uitgebroken binnen de Republikeinse Partij over wie de opvolger moet worden van John Boehner. De gematigde Republikein Kevin McCarthy trok zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden donderdag abrupt in.

De verwachting was dat Kevin McCarthy, ondanks oppositie van de Tea Party, donderdag zou worden genomineerd als de officiële kandidaat van de Republikeinse partij. De tegenstand binnen de partij bleek echter dermate groot dat hij zich abrupt terugtrok uit de race. ‘We hebben een nieuw gezicht nodig,’ zei McCarthy. De partijnominatie wordt nu uitgesteld.

Webster

De Freedom Caucus, een groep van 40 zeer conservatieve leden van het Huis van Afgevaardigden, kondigde eerder op donderdag aan de uit Florida afkomstige Daniel Webster te steunen als nieuwe voorzitter.

Webster staat bekend als een groot tegenstander van abortus en euthanasie. Als voorzitter zegt hij meer macht te willen geven aan individuele congresleden.

Nieuwe regels

Conservatieve Republikeinen vinden dat aftredend voorzitter Boehner het beleid van de Democratische president Barack Obama niet vaak en niet hard genoeg aanviel. Bovendien werden leden die zich niet aan de gematigde partijlijn hielden door Boehner gestraft.

Nu willen leden van de Tea Party dat de interne regels binnen de partij worden veranderd, zodat ze straks wél op eigen houtje wetten en amendementen kunnen voorstellen.

Gijzeling

Het is niet de eerste keer dat de Tea Party zich tegen het gematigde establishment keert en de partij probeert te gijzelen. Paul Labrador, een van de leden die Webster steunt, zegt dat ‘we door zullen gaan met onze oppositie tot de officiële stemming, tenzij er echte veranderingen worden doorgevoerd binnen de partij.’

Op 29 oktober stemt het gehele Huis van Afgevaardigden voor een nieuwe voorzitter. De winnaar is de politicus die minimaal 218 stemmen (de meerderheid) krijgt.

Uitdagingen

Er staan meteen in november grote uitdagingen te wachten voor de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Het congres beslist over een verhoging van het schuldenplafond en er is een stemming over de begroting van de overheid voor 2016.

De Tea Party-vleugel wil beide gelegenheden gebruiken om Obama tot bezuinigingen en andere concessies te dwingen. Zowel in de Senaat als het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen momenteel een meerderheid.