Voorzitter Huis van Afgevaardigden John Boehner stapt op

25 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, stapt onverwachts op. Conservatieve partijgenoten vinden dat hij niet genoeg doet om het beleid van president Barack Obama te bestrijden. Boehner houdt nu de eer aan zichzelf.

Amerikaanse media berichten dat Boehner per eind oktober opstapt. Volgens een woordvoerder van Boehner is zijn onverwachte vertrek ‘het beste voor de Republikeinse partij.’

De 65-jarige John Boehner, afkomstig uit de Amerikaanse staat Ohio, werd in 2011 voorzitter van het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden. Het is een zeer invloedrijke positie in de Amerikaanse politiek.

Begrotingscrisis

Zijn ontslag komt op het moment dat een nieuwe begrotingscrisis dreigt in Washington. De invloedrijke conservatieve vleugel van de Republikeinse partij wil dat er wordt bezuinigd op Planned Parenthood, een organisatie die onder meer abortussen uitvoert.

Als dat niet gebeurt, dreigen sommige Republikeinen, zal een algehele begrotingswet weg worden gestemd, waardoor de overheid – net als in 2013 – op slot zou gaan. Er werd de laatste weken grote druk gezet op Boehner om deze strategie te volgen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Verdeelde partij

In zijn vier jaar als leider van de Amerikaanse variant van de Tweede Kamer had Boehner grote moeite zijn partij bijeen te houden. Conservatieve Republikeinen en aanhangers van de Tea Party wilden dat Boehner veelvuldig de confrontatie zocht met president Barack Obama en de Democraten in het Congres. Gematigde politici wilden juist meer samenwerking met de Democraten.

De opvolger van Boehner wordt gekozen door de Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden. De uit Californië-afkomstige politicus Kevin McCarthy is favoriet. Hij is momenteel de nummer twee van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.