Poetin spreekt angsten uit over terreur in de regio

16 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Russische president Vladimir Poetin zegt vrijdag dat tussen de 5000 en 7000 personen uit Rusland en andere voormalige Sovjetstaten voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) vechten. Die Syriëgangers kunnen een serieus risico met zich meebrengen als ze weer terugkomen, vindt de Russische president.

Dat zei hij tijdens een vergadering met regionale leiders van Oost-Europese en Centraal-Aziatische landen in Kazachstan, meldt BBC. Ook maakt hij zich zorgen over de situatie in Afghanistan, die volgens hem bijna ‘kritisch’ is. De omliggende landen moeten zich volgens hem klaarmaken om te reageren, mocht dat nodig zijn.

Taskforce

‘Er zijn allerlei terroristen die steeds meer invloed krijgen en er geen geheim van maken dat ze hun territorium verder willen uitbreiden,’ zei Poetin. De regionale leiders besloten vrijdag een gezamenlijke taskforce te creëren ter bescherming van hun landenblok.

Tajikistan heeft van alle voormalige Sovjetlanden de langste grens met Afghanistan en loopt daarom het meeste gevaar dat sektarisch geweld overwaait. De Russen hebben een militaire basis in het land en hebben vrijdag met het land afgesproken dat Russische troepen eventueel  kunnen worden gestationeerd langs de grens met Afghanistan.

Daarnaast verklaarde Poetin dat de Russische militaire campagne om de Syrische president Bashar al-Assad te steunen inmiddels ‘honderden terroristen’ heeft weten te doden. Hij heeft het hierbij echter niet alleen over IS: ook het Vrije Syrische Leger, dat tot voor kort door de Amerikanen werd gesteund, en andere rebellengroeperingen vormen het doelwit van Russische luchtaanvallen.

Campagne

De westerse landen en het Vrije Syrische Leger zeggen dat de Russen het vooral gemunt hebben op doelen die niet van IS zijn. De Amerikanen beschuldigen de Russen ervan dat ze een ‘fundamenteel slechte’ campagne voeren, die het conflict in Syrië alleen maar verergert.

Poetin wijst elke vorm van kritiek op zijn optreden in Syrië af. De Russen blijven hun militaire steun voortzetten totdat Assad ze niet meer nodig heeft, aldus Poetin. De Russische president zegt ook dat zijn land samenwerkingen aan het opzetten is met regionale machten als Saudi-Arabië en dat het ook ‘probeert’ een samenwerking aan te knopen met Amerika en Turkije.

Poetin leverde eerder deze week een paar keer stevige kritiek op de Amerikanen: hij vroeg zich onder meer af hoe ze het in hun hoofd durfden te halen om het Russische optreden in Syrië te bekritiseren en zei dat ze pap in hun hoofd hebben.

Elif Isitman
Elif Isitman (1987) was van 2014 tot 2018 webredacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Elif Isitman