Poetin: ‘Assad is klaar voor gesprek met Syrische rebellen’

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Syrische president Bashar al-Assad is klaar om te gaan praten met rebellen die open staan voor een gesprek. Rusland dringt er bij de rebellen op aan om met Assad te praten.

Dat zei de Russische president Vladimir Poetin donderdag tijdens een persconferentie in Sotsji. Hij stelt wel dat ‘oprechte interesse’ vanuit de rebellen een voorwaarde is voor een constructief gesprek, meldt persbureau Reuters.

Spanningen

Assad was eerder deze week in Moskou bij Poetin. Hij zou toen hebben gezegd dat hij in gesprek wil met rebellen. Volgens Poetin is niet alleen de opmars van het islamitisch extremisme, onder meer van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), de oorzaak van het conflict in Syrië, maar ook interne spanningen.

De twee presidenten zouden over een politieke oplossing hebben gepraat. Ze zouden het erover eens zijn dat de Russische militaire aanwezigheid in Syrië de goede omstandigheden gaat scheppen voor vooruitgang in het land. Poetin benadrukt dat de rebellen wel bereid moeten zijn om tegen IS te blijven vechten.

Steun

De Russische president zou Assad hebben gevraagd wat hij ervan zou vinden als de Russen een gewapende oppositiegroep zou steunen op voorwaarde dat die groep tegen ‘terroristen’ vecht. Daarop zou Assad positief hebben geantwoord.

Rusland blijft zich nog altijd verzetten tegen oproepen vanuit het Westen om Assad te laten aftreden. Hoewel de meeste westerse landen eerder van mening waren dat Assad zo spoedig mogelijk moet aftreden, lijken meerdere leiders zich nu te berusten in een transitieregering met Assad aan kop. Eerder zeiden de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel al dat er met Assad gepraat moet worden, woensdag zei ook de Turkse regering dat een interim-regering met Assad als president wel mogelijk is.