Poetin: ‘Amerikanen hebben pap in hun hoofd’

13 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Terwijl het Russische leger luchtaanvallen boven Syrië blijft uitvoeren, roept president Vladimir Poetin dinsdag de Amerikanen opnieuw op mee te werken aan een politieke oplossing voor het conflict. Hij beticht de Amerikanen ervan het vredesproces te dwarsbomen.

‘Ik denk dat sommige van onze partners gewoon pap in het hoofd hebben,’ zei Poetin, doelend op de Amerikanen, bij een bijeenkomst in Moskou. Tegelijkertijd zegt hij dat Rusland niet streeft naar ‘leiderschap’ over Syrië, meldt persbureau Reuters.

Invloed uitoefenen

‘Als we niet alleen maar willen schieten, maar ook een politieke oplossing willen vinden, moeten de krachten in het land samen met andere krachten op het Syrische grondgebied tot samenwerking komen,’ aldus Poetin. Volgens hem moeten daartoe alle buitenlandse grootmachten hun invloed uitoefenen op de Syriërs, en niet alleen de westerse landen van de internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Poetin verwijt het de Amerikanen geen informatie met hem te delen over ‘terroristische doelwitten’ in Syrië en ook niet duidelijk te zeggen waarop niet geschoten moet worden.

Legerleiders van beide landen kwamen zondag in een videoconferentie enkele maatregelen overeen om incidenten in het Syrische luchtruim te voorkomen, maar een Amerikaanse legerwoordvoerder meldde dinsdag dat Russische en Amerikaanse vliegtuigen binnen visueel bereik van elkaar zijn gekomen. Binnenkort voeren de twee landen weer een gesprek over het voorkomen van incidenten in de lucht tijdens een videoconferentie. De Amerikanen voeren met de internationale coalitie sinds vorig jaar bombardementen uit op IS.

Grote klap?

De Russen hebben als voornaamste doel de regering van de Syrische president Bashar al-Assad overeind te houden. De Amerikanen en hun westerse partners vermoeden dan ook dat Rusland het niet voornamelijk op IS heeft voorzien, maar ook op andere rebellen, ook degenen die juist tegen IS vechten.

De Russen claimden dinsdag overigens enkele tientallen doelen van IS in Syrië te hebben gebombardeerd, wat in een grote klap voor de terroristen zou hebben geresulteerd. ‘Het merendeel van munitie, zware voertuigen en uitrusting’ van IS zou zijn geëlimineerd volgens de Russen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de luchtaanvallen in de afgelopen 24 uur 86 doelen van IS heeft geraakt. De Sukhoi-bommenwerpers hadden het onder meer voorzien op commandoposten, munitie- en wapendepots, voertuigen en bases.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.