Amerikaanse steun Syrische rebellen is illegaal, zegt Poetin

27 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Dat de Verenigde Staten de ‘gematigde oppositie’ in Syrië steunen, is illegaal en niet effectief. De regering van president Bashar al-Assad moet worden betrokken bij de internationale strijd tegen IS.

Dat zegt de Russische president Vladimir Poetin in een interview van CBS en PBS. Het gesprek is opgenomen naar aanleiding van de ontmoeting van Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama maandag.

Wapens

‘Naar mijn mening, gaat het bewapenen van een illegale organisatie in tegen de moderne internationale wetgeving en de principes van de Verenigde Naties,’ zegt Poetin. Het is volgens de Russische president belangrijk dat Assad wordt betrokken bij pogingen om IS te bestrijden.

‘Het komt er op neer dat maar zestig strijders voldoende zijn getraind, en maar een enkeling draagt wapens. De rest is vertrokken met de Amerikaanse wapens en heeft zich aangesloten bij IS,’ zegt Poetin.

Wat het overhandigen van Amerikaanse wapens aan terroristische organisaties betreft, heeft Poetin geen ongelijk. Zaterdag meldde de Amerikaanse militaire organisatie Central Command dat zeker zes terreinwagens en munitie die de Amerikaanse aan de ‘gematigde rebellen’ gaven, nu in handen zijn van al-Nusra.

Steun

De afgelopen weken mengt Rusland zich steeds meer in de strijd in Syrië. Poetin zegt zijn steun voor de regering-Assad gebaseerd is op het handvest van de Verenigde Naties. ‘Wij ondersteunen alleen een legitieme regering.’

Volgens Poetin levert Rusland wapens, training voor personeel en humanitaire hulp aan de Syrische bevolking. Obama en Poetin spreken elkaar maandag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De Amerikaanse president wil onder meer weten wat Poetins intenties zijn in Syrië.

‘Er is veel te bespreken en het is nu tijd voor Rusland om duidelijkheid te geven over de manier waarop het een constructieve bijdrage wil leveren aan wat al een internationale coalitie is,’ zei een woordvoerder van het Witte Huis donderdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.