Persvrijheid in Turkije? Niet mee bemoeien, vindt Juncker

28 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Turkse politie is woensdag in Istanbul het hoofdkwartier van het mediaconcern Koza Ipek Holding binnengevallen. De politieagenten zetten traangas en waterkanonnen in bij de bestorming.

De politie kwam de controlekamer binnen, waardoor een nieuwsuitzending van Bugün TV werd geïnterrumpeerd, schrijft de Turkse krant Hurriyet. Onder het bedrijf vallen verschillende regeringskritische media. Zowel Turkse als internationale media uitten woensdag opnieuw hun zorgen over de belemmering van persvrijheid in het land.

Alleen binnenskamers

Dinsdag zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, nog dat het ‘geen enkele zin’ heeft om de Turken ‘voortdurend met de mensenrechtensituatie om de oren te slaan’.

‘Of we het nu leuk vinden of niet,’ de EU heeft Turkije nodig om de vluchtelingencrisis aan te pakken, zei Juncker tijdens de plenaire zitting van het parlement. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, is het met hem eens. Volgens Juncker wordt er nu alleen ‘binnenskamers’ met de Turken gesproken over de misstanden.

Zwarte dag

De politiebestorming van dinsdag werd ‘geautoriseerd’ door een rechterlijk bevel. Dat bevel schrijft voor dat het concern onder staatstoezicht komt te staan en dat daarvoor beheerders worden aangesteld.

Twee kranten van de groep, Bugün en Millet, zijn onder toezicht geplaatst. Als protest publiceerden de kranten dinsdag een zwarte voorpagina met daarop de tekst: ‘Een zwarte dag voor onze democratie, onze vrijheid en Turkije’.
https://twitter.com/Cihan_Haber/status/658901635637354496

Koza Ipek Holding wordt verdacht van illegale financiële praktijken en zou worden gefinancierd door een terroristische organisatie. Met die organisatie wordt de beweging rondom de progressieve islamgeleerde Fethullah Gülen, een gezworen vijand van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, bedoeld.

Gülen, die tegenwoordig in Amerika woont, was ooit een belangrijke bondgenoot van Erdogan, maar de twee mannen zijn sinds 2013 in een bittere strijd verwikkeld. De baas van het mediabedrijf, Akin Ipek, zei dat de benoemde ‘beheerders’ geen enkel recht hebben om uitzendingen te verstoren. Turkse media melden dat de drie beheerders allemaal lid zijn van de AK-partij van Erdogan.

Zondag zijn de Turkse parlementsverkiezingen. Die zijn een gevolg van de politieke impasse die na de verkiezingen in juni is ontstaan: het lukte de AK-partij daarna niet om een coalitie te vormen. De AK verloor in juni voor het eerst na dertien jaar de absolute meerderheid in het parlement.