Oostenrijkse burgemeester: wijs alle mannelijke migranten af

29 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Siegfried Nazl, de burgemeester van de Oostenrijkse stad Graz, heeft een opmerkelijke oplossing voor de migratiecrisis in het land. Om de toestroom van asielzoekers te verminderen wil hij in het vervolg alleen nog vrouwen en kinderen toelaten.

Dat zegt Nazl in gesprek met de Oostenrijkse krant Krone. Volgens Nazl zal Duitsland binnen een aantal weken geen asielzoekers meer vanuit Oostenrijk doorlaten. ‘Daarom moeten wij gaan kijken naar een plan B.’

Selectie

De burgemeester wil dat er snel een hek komt aan de grens met Slovenië, waar momenteel veruit de meeste migranten vandaan komen. Als het hek klaar is, kan Oostenrijk overgaan tot het selecteren welke asielzoekers wel en welke niet naar binnen mogen, aldus Nazl.

‘We moeten duidelijk maken aan de grote groepen mannen die Oostenrijk in willen dat ze niet welkom zijn.’ De burgemeester hoopt dat, als die boodschap maar duidelijk genoeg wordt verkondigd, asielzoekers niet eens meer beginnen met hun reis naar Europa.

Vrouwen en kinderen

Wel moet er altijd plek zijn in Oostenrijk voor vrouwen en kinderen, vindt Nazl. Het maakt hem niet uit dat zo’n selectieprocedure internationale verdragen schendt. ‘Op een schip dat in nood is worden kinderen en vrouwen als eerst gered, niet de mannen.’

Oostenrijk heeft grote moeite de asielstroom te controleren. De laatste dagen hebben de Oostenrijkers daarom vele duizenden asielzoekers met bussen naar de Duitse grens vervoerd, tot woede van de Duitsers. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner riep donderdag op tot de bouw van hekken langs de buitengrenzen van Europa, zodat een ‘Fort Europa‘ ontstaat.