Merkels omarming van Erdogan stuit CSU-chef tegen de borst

19 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Opnieuw kritiek uit Beieren op het beleid van Angela Merkel. De Duitse bondskanselier moet op haar tellen passen: pas op met verdere toenadering tot Turkije, zegt CSU-voorzitter in de Bondsdag Gerda Hasselfeldt

Merkel wil de gesprekken met Turkije over EU-lidmaatschap versnellen, bleek zondag. En ze is ook nog eens van plan zich in te zetten voor een soepeler visumbeleid voor Turken.

Sleutelrol

De Duitse leider voerde dit weekeinde gesprekken met zowel de Turkse premier Ahmet Davutoglu als president Recep Tayyip Erdogan. Inzet voor de Duitsers: een einde maken aan de migrantenstroom. Berlijn is ervan overtuigd dat Turkije daarin een sleutelrol speelt, aangezien duizenden migranten met bootjes vanaf de Turkse kust Europa proberen te bereiken.

Merkel en haar regering hopen dat Ankara, in ruil voor allerlei toezeggingen, de helpende hand biedt. Maar EU-lidmaatschap zit er niet in, zei de bondskanselier begin oktober nog. Ik ben daar altijd tegen geweest, zei zij tegen zender ARD. ‘En dat blijft zo. President Erdogan weet dat.’ Ze is altijd voorstander geweest van een ‘partnerschap met privileges’.

Opendeurbeleid

Binnen de Beierse zusterpartij CSU – Merkel zelf is leider van de CDU – heerst scepsis. Ongerustheid ook. Want misschien gaat ze – onder druk van haar eigen opendeurbeleid nu alsnog overstag voor de Turkse wensen.

Een echte oplossing voor de nijpende migrantenkwestie is namelijk nog altijd niet voorhanden, dus bekijken de EU-leiders diverse opties.

Hooggeplaatste personen binnen de CSU waarschuwen Merkel: we moeten niet te veel concessies gaan doen aan Turkije. Een lidmaatschap van de EU staat echt niet op de agenda,’  zegt Gerda Hasselfeldt. Zij is de voorzitter van de CSU-afgevaardigden in de Bondsdag, het Duitse parlement.

Invloedrijk

Hasselfeldt, die dus een invloedrijke positie bekleedt, wijst er nog maar eens fijntjes op dat er in Turkije heel wat aan te merken valt op de vrijheid van meningsuiting. Het is een van de landen waar de meeste journalisten vastzitten.

Ook een collega van Hasselfeldt in de Bondsdag, vindt hetzelfde: de toetreding van de Turken bij de EU is voor mij absoluut niet aan de orde, zegt Stephan Mayer. Het is lang niet de enige kritiek de afgelopen tijd.

Diverse politici willen dat de regering zich een stuk harder opstelt, door bijvoorbeeld met uitgebreide grenscontroles te komen. Het commentaar is ook steeds luider te horen uit CDU-gelederen. Maar Merkel heeft naar eigen zeggen ‘een plan’ en weigert haar koers te verleggen.