Merkels bezwerende boodschap aan de Duitsers: alles komt goed

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Bondskanselier Angela Merkel herhaalt het nog maar eens: we kunnen deze migratiecrisis in Duitsland aan, daarvan ben ik overtuigd. Maar op de vraag hoeveel migranten er nu uiteindelijk zullen komen, moest zij het antwoord schuldig blijven.

In een interview voor de Duitse zender ARD woensdagavond kreeg Merkel een aantal lastige vragen voor de kiezen, die ze behendig wist te omzeilen. ‘Bent u bereid om uw bondskanselierschap te riskeren voor dit migrantenvraagstuk,’ vroeg presentator Anne Will.

Eigen weg

Daarop kwam geen echt antwoord van Merkel: ‘Ik ben bereid om zo hard te werken als ik maar kan. Ik heb een plan en ik ga mijn eigen weg.’ Ze gaf toe dat het hier misschien wel om de ‘moeilijkste opdracht‘ gaat sinds de hereniging van Duitsland, deze week precies vijfentwintig jaar gelden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De afgelopen dagen verschenen er berichten dat Duitsland liefst 1,5 miljoen migranten kan verwachten dit jaar, een prognose die door de regering in Berlijn overigens wordt ontkend. Merkel kon geen precieze aantallen noemen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Uw critici hebben een opnamestop van migranten voorgesteld, legde de interviewer Merkel voor. Wat vindt u daarvan?

De bondskanselier: ‘Hoe zoiets moeten werken?’ Je kan de grenzen niet sluiten. Zelfs hekken zijn geen oplossing, zie Hongarije.’ In feite erkende ze de onmacht van haar regering om mensen ervan te weerhouden nog naar Duitsland te komen.

Samen

Eerder vandaag was Merkel, samen met de Franse president François Hollande, in het Europees Parlement in Straatsburg. Allebei hielden ze een toespraak, die volledig in het teken stond van de migrantenproblematiek. Hun boodschap: ‘Méer Europa is de oplossing, en zeker niet minder.’

Wat we willen, is solidariteit en een eerlijke verdeling van migranten over het continent,’ gaven beide leiders aan. ‘Crises roepen angst op, maar terugtrekking in de nationale schulp is niet de oplossing,’ zei Hollande. Merkel vulde hem aan: de migrantencrisis kan niet worden opgelost als landen alleen handelen.

Ze noemde de enorme problematiek een ‘uitdaging van historische proporties’. ‘We hebben cohesie en moed nodig die Europa altijd toonde toen het er echt toe deed,’ zei zij. Frankrijk en Duitsland zijn bereid de handen ineen te slaan.