Juncker wil betere band met Rusland: ‘Dit kan zo niet langer’

08 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Europa moet de relatie met Rusland verbeteren en het land correct behandelen. De betrekkingen mogen niet worden ‘gedicteerd’ door de Verenigde Staten.

‘We moeten toewerken naar een “zakelijke relatie” met Rusland, zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in de Zuid-Duitse stad Passau, meldt persbureau Reuters. ‘Ik weet: het is allerminst sexy, maar dit moet gebeuren, want zo kunnen we niet langer doorgaan.’

Sancties

Na de annexatie van de Krim bij Rusland, en de vermeende bemoeienis in conflict rond gebieden in Oost-Oekraïne besloten de Amerikanen, met in hun kielzog de Europese Unie, om de Russen sancties op te leggen.

Die zijn nog steeds van kracht. Sterker: de economische strafmaatregelen zijn in juni nog verlengd. De afgelopen zijn de spanningen tussen het Westen en Rusland verder opgelopen vanwege de gebeurtenissen in Syrië, waar het Kremlin al ruim een week bommen laat vallen op de vijanden van bondgenoot president Bashar al-Assad.

Zwakte

Volgens Juncker had de Russische president Vladimir Poetin grote moeite met de uitspraken van zijn Amerikaanse collega Barack Obama tijdens de nucleaire top in Den Haag, in maart vorig jaar. Obama noemde Rusland toen een ‘regionale macht‘ die zijn buren eerder uit zwakte dan uit kracht bedreigt.

‘Wat wil dat zeggen! Zo spreken wij niet over Rusland!, riep Juncker volgens persbureau AFP uit tijdens het debat in Zuid-Duitsland. Volgens de Luxemburger heeft Poetin in gesprekken laten weten dat hij dit soort uitspraken niet accepteert.

Bekijk hieronder de precieze woorden van Obama vorig jaar maart:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."