Verlenging van sancties tegen Rusland was ‘onvermijdelijk’

22 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De verlenging van de Europese sancties tegen Rusland is ‘onvermijdelijk en nodig’. De druk op Moskou moet zo hoog mogelijk worden gehouden.

Dit zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg, nadat bekend werd dat de sancties tegen Rusland verlengd worden.

Koenders en zijn EU-collega’s besloten de economische sancties te verlengen tot 31 januari 2016 wegens de Russische bemoeienis in Oekraïne. Ze vinden dat Rusland nog altijd een ‘destabiliserende rol’ speelt in het oosten van Oekraïne.

Rusland heeft de sancties natuurlijkerwijs veroordeeld: ‘wij vinden de sancties ongegrond en illegaal en we hebben zelf nooit om sancties gevraagd,’ zei de Russische woordvoerder Dimitri Peskov na afloop van de bekendmaking.

Reactie

Als reactie op de verlenging kondigde het Kremlin aan het verbod op de import van voedsel uit onder meer de Europese Unie te willen verlengen en mogelijk zelfs uit te breiden.

Rusland neemt door de eigen maatregel geen producten als fruit, groente, vis, vlees en zuivel meer af van EU-landen, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen. Als het aan premier Dimitri Medvedev ligt, wordt de lijst van producten uitgebreid. Rusland importeerde jaarlijks voor bijna 12 miljard euro voedsel en zuivel uit de EU.

Eerder dit jaar werd al besloten de strafmaatregelen te koppelen aan de complete naleving van het Minsk-akkoord. De afspraken van Minsk zouden eind dit jaar uitgevoerd moeten zijn. De economische sancties werden vorig jaar juli afgekondigd, kort nadat vlucht MH17 werd neergehaald boven Oost-Oekraïne. De sancties richten zich tegen onder meer de Russische defensie-, bank- en energiesector.

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter sprak maandag zijn steun uit voor de verlenging van de sancties. ‘De Verenigde Staten zullen niet toestaan dat de Russen ons terugslepen naar het verleden’.

Bondgenoten

Carter beschuldigt de Russische president Vladimir Poetin ervan een ‘Sovjet-achtige invloedssfeer’ te willen creëren. Volgens hem zijn de Verenigde Staten en zijn bondgenoten niet op zoek naar een nieuwe oorlog met Rusland, maar zullen ze wel ‘alles doen om bondgenoten te beschermen’.

Eerder weigerden de Verenigde Staten Oekraïne van wapens te voorzien, uit angst dat het conflict daarmee verder zou escaleren. ‘We hebben Oekraïne wapens gegeven,’ zei Carter kort daarna opmerkelijk genoeg in het openbaar, een onschuldige verspreking volgens zijn woordvoerder.

Vorige week besloot het Moskou het Russische nucleaire arsenaal uit te breiden met meer dan 40 intercontinentale ballistische raketten. Carter moedigt Europa aan om de sancties tegen Rusland in stand te houden.