Grote toestroom migranten kost Duitsland ‘meer dan 15 miljard’

21 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De komst van duizenden migranten en asielzoekers kost Duitsland dit jaar naar schatting meer dan 15 miljard euro. Intussen werkt Berlijn aan een verscherping van het asielbeleid.

De kosten voor de toestroom van al die mensen uit landen als Syrië, Afghanistan en Pakistan – een aantal dat mogelijk oploopt tot boven de miljoen – kost de Duitsers heel veel geld. Naar schatting loopt de kostenpost dit jaar op tot meer dan 15 miljard, heeft de Duitse Landkreistag – de vereniging van regio’s – berekend.

Ondernemers

Tweederde van de kosten is voor rekening van de gemeenten. De rest komt van de deelstaten en de regering, schrijft de Duitse krant Handelsblatt woensdag. De stroom migranten is op de lange termijn wel gunstig, denkt het Duitse pensioenfonds DRV. ‘Als de vluchtelingen werken, wordt er ook meer bijgedragen voor het fonds. ‘Dit zijn goede vooruitzichten,’ zegt directeur Alexander Gunkel.

Maar in dezelfde krant waarschuwen diverse ondernemers voor de (financiële) gevolgen van de migranteninflux. De integratie van al die nieuwkomers zal veel geld en tijd kosten, zegt bijvoorbeeld voorzitter Michael Knipper van de overkoepelende organisatie van de Duitse bouwindustrie. De ongerustheid onder Duitse ondernemers groeit, aldus Handelsblatt. De meerderheid wil dat de regering zich krachtiger opstelt.

Veilige landen

Intussen zou Berlijn werken aan een verscherping van het asielbeleid om migranten die geen recht hebben op asiel sneller het land uit te krijgen, schrijft Bild op basis van bronnen bij de regering.

Volgens de krant werkt de regering van bondskanselier Angela Merkel aan opvang bij de grens, een versnelde asielprocedure en versnelde uitzetting van mensen die geen recht hebben op asiel. De landen Albanië, Kosovo en Montenegro worden daarbij aangeduid als veilige landen. Wie daarvandaan naar Duitsland komt, wordt hoe dan ook teruggestuurd.

Het nieuwe beleid moet de komende weken leiden tot een toename van het aantal migranten dat wordt uitgezet. Volgens de krant waren er eind september 193.500 vluchtelingen in Duitsland die volgens de autoriteiten geen recht hebben op asiel, van hen zijn er 11.522 uitgezet. Ongeveer 21.000 mensen hebben uit zichzelf het land verlaten.

Het is de bedoeling dat in de toekomst militaire vliegtuigen worden ingezet. Mensen worden vooraf niet op de hoogte gebracht dat ze worden uitgezet, uit angst dat zij zich verstoppen.